Pellegrini v TA3: Protikorupčné opatrenia nezmenia vnímanie spoločnosti

TA3 TASR
23.4.2017 14:07

V boji proti korupcii je dôležité to, aby mali kauzy garanciu nestranného vyšetrenia. Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini to povedal v reakcii na pochod mladých ľudí proti korupcii v Bratislave v diskusnej relácii TA3 V politike.

Dôležitá je nestrannosť

Pellegrini priznal, že vnímanie korupcie je momentálne jedným z vážnych problémov nielen na Slovensku, ale aj inde v Európe a považuje za dobré, že sa o nespokojnosti diskutuje. Podľa vlastných slov ho teší, že sa neprotestuje pre ekonomickú situáciu v krajine.

„Ja som veľmi rád, že neboli protesty proti tomu, že by sa Slovensku nedarilo, že by nebolo na dôchodky, že by bola vysoká nezamestnanosť a ľudia nemajú prácu, že nerastú mzdy. Chvalabohu, Slovensku sa darí po ekonomickej stránke. Investície prichádzajú každý mesiac a chcú zamestnávať čoraz viac ľudí. Som rád, že tieto veci nie sú predmetom protestov na ulici,“ konštatoval vicepremiér.

V boji proti korupcii pre neho momentálne nestojí otázka tak, či minister vnútra Robert Kaliňák zo Smer-SD má alebo nemá zotrvať na svojom poste. „Pre mňa v rámci boja proti korupcii je dôležité to, aby kauzy, ktoré sa dostali na povrch, alebo ktoré sa ešte len objavia, mali garanciu nestranného vyšetrenia. Nemôžeme sa na každého policajta alebo štátneho úradníka pozerať s prezumpciou viny. Pre mňa je dôležité, aby sa vyšetrilo všetko to, čo sa má, ako sa má a čo najrýchlejšie,“ zdôraznil Pellegrini.

Mozaika opatrení

Zatiaľ podľa neho nie sú na stole hromadné informácie, že by bolo policajtom bránené kauzy vyšetrovať. Protikorupčný pochod vníma tak, že má nabudiť a vyburcovať kompetentných ku konkrétnym krokom a opatreniam a každý člen vlády či zástupca samosprávy musí urobiť svoju robotu.

„Je to mozaika, ktorá sa skladá z drobných opatrení, ktoré potom dajú lepší celok. Môžete poprijímať zákonov a opatrení, koľko chcete, to vnímanie bude ťažké zmeniť, pretože to je taká nálada, to je povedomie v spoločnosti,“ domnieva sa Pellegrini. Pripomenul, že v štáte existujú tri piliere moci vrátane súdnej, na ktorú treba sústrediť pozornosť. „Aby sme sa viac venovali aj tomu, ako fungujú súdy, či si plnia svoju úlohu a či nemajú dvojitý meter pri rozsudkoch pri niekom, kto má peniaze a je slávny,“ uzavrel.

Na tzv. Veľkom protikorupčnom pochode sa 18. apríla v Bratislave zúčastnili tisíce ľudí. Zorganizovali ho dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Tvrdia, že sú unavení z toho, „ako sa peniaze strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudu vôbec nepočúvajú“. Na tribúne rečnili okrem študentov aj herci, speváci a osobnosti verejného života.

Vyjadril sa k informatizácii

Pellegrini sa v relácii vyjadril aj k výsledkom informatizácie verejnej správy. Tie bude podľa neho vidieť postupne, Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu pracuje na konkrétnych opatreniach. Za pomalšie tempo môže podľa neho aj nedostatok IT odborníkov, ktorých štát nevie primerane zaplatiť. Pellegrini upozornil, že prípravná fáza býva väčšinou najzložitejšia a prináša najmenej viditeľných výsledkov, no postupne prejde do fázy zverejňovania konkrétnych opatrení. „Pripravuje sa redizajn štátneho webu, veľký redizajn elektronických schránok, aby boli prívetivejšie a prístupnejšie. Pozastavili sme niekoľko obrovských projektov, ktoré boli nachystané, niektoré sa ešte aj plánujú zrušiť, urobiť nové obstarávania a možno aj rozdeliť na menšie projekty,“ opísal.

Pripomenul, že dnes už musí každý IT projekt prejsť hodnotením Hodnota za peniaze a veľké projekty dokonca verejným vypočutím. Vicepremiér dodal, že v súčasnosti existuje množstvo elektronických služieb, ktoré môže občan využiť, no viaceré sú príliš komplikované a ťažko ovládateľné. „Na tom sa pracuje. Musíme vyčistiť dáta, pretože štát má obrovské registre, obrovské množstvá údajov, ktoré musia byť každý deň online a kvalitné. Je to beh na dlhé trate, tie výsledky budú ešte chvíľu trvať,“ konštatoval.

Zároveň poukázal na to, že nie je jednoduché pre štát získať šikovných ľudí. „Sme obmedzení platovými tabuľkami a systémom ohodnocovania zamestnancov. IT je jeden z najlepšie platených sektorov v rámci hospodárstva. Priemerná mzda tam presahuje 2000 eur a ak ponúknete odborníkovi, aby prišiel k vám pracovať za 1500, ide radšej do súkromnej firmy,“ zdôvodnil Pellegrini.

Štát nemôže byť podľa neho odkázaný len na externé poradenské firmy. Úrad vicepremiéra preto napríklad začal spolupracovať s troma univerzitami, ktoré preň budú pripravovať odborníkov. „Netvrdím, že úrad nemá dosť ľudí, len privítal by som ich ešte o niekoľko viac a špičkových odborníkov. Na to musíme nájsť zdroje, vďaka eurofondom môžeme značnú časť miezd našich úradníkov refundovať,“ uzavrel podpredseda vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok