Francúzi rozhodli. Do druhého kola postúpia Macron a Le Penová

TA3 TASR ČTK
23.4.2017 19:05

Francúzi si v prvom kole prezidentských volieb vyberali novú hlavu štátu. Viac ako 47 miliónov voličov malo na výber z 11 kandidátov. Z krajiny postupne prichádzajú čiastkové výsledky.

Zverejnili čiastkové výsledky

Do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku postúpia centrista Emmanuel Macrona a kandidátka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová. Vyplýva to z čiastkových výsledkov zverejnených francúzskym ministerstvom vnútra.

Po sčítaní 78 percent hlasov vedie Macron so ziskom 23,23 percenta hlasov, druhá Le Penová dostala 22,83 percenta hlasov. Na treťom mieste nasleduje konzervatívny kandidát Francois Fillon (19,75 percenta), štvrtý je ľavičiar Jean-Luc Mélenchon (18,92 percenta).

Ako piaty skončil s veľkým odstupom kandidát Socialistickej strany (PS) Benoit Hamon, ktorému dalo hlasy šesť percent voličov. Zatiaľ nie sú zrátané hlasy voličov z najväčších francúzskych miest, ktorí sa zväčša prikláňajú k ľavej strane politického spektra, poznamenala agentúra AP. Prognózy naznačujú, že z týchto hlasov by mohol viac profitovať Macron ako Le Penová.

Le Penová: Ide o historický výsledok

Marine Le Penová považuje svoj pravdepodobný postup do druhého kola francúzskych prezidentských volieb za historický výsledok. Pri vystúpení po hlasovaní vyzvala všetkých francúzskych vlastencov, aby ju podporili. V hre je podľa nej prežitie Francúzska.

Vo voľbách vraj ide o "divokú globalizáciu". Nastal tiež čas oslobodiť francúzsky ľud od "arogantných elít". Francúzski voliči majú teraz šancu na "skutočnú zmenu", uviedla.

Centristický politik Emmanuel Macron ocenil svoje predpokladané víťazstvo inými slovami. Podľa neho voliči otvorili novú stránku politického života. "Dnes sa otvorila nová stránka francúzskeho politického života. Francúzi vyjadrili túžbu pre obnovu. Naša logika je získať do parlamentných volieb čo najširšiu podporu," povedal bývalý minister hospodárstva v socialistickej vláde Francoisa Hollanda.

Len 39-ročný politik vlani v auguste vystúpil z vlády, založil vlastné politické hnutie s názvom En Marche! (Vpred!), ktoré možno považovať za zmes tradičnej politickej strany a občianskeho hnutia. Macronova strana vychádza z predvolebných techník bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu založených na slogane "Áno, dokážeme to!"

V zámorí bodoval Mélenchon

Vo francúzskych zámorských územiach, kde pre časový posun začali voliči hlasovať už v sobotu, sú podľa prvých výsledkov víťazmi prvého kola prezidentských volieb ultraľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon a centristický kandidát Emmanuel Macron.

Belgický denník La libre Belgique na svojej internetovej stránke spresnil, že Mélenchon zabodoval v zámorských oblastiach Francúzska, kým Macron získal najviac sympatií voličov v Severnej Amerike. Denník pripomenul, že státisíce Francúzov zo zámoria museli voliť v sobotu pre časový posun a preto je aj odhad výsledkov známy skôr.

Belgická televízna stanica RTBF spresnila, že v troch zo štyroch zámorských oblastí Francúzska vyhral Mélenchon - na ostrovoch Saint Pierre a Miquelon v blízkosti Kanady (35,45 percenta hlasov), na ostrove Martinik v Karibiku (27,36 percenta) a vo Francúzskej Guyane (24,72 percenta). V Guadeloupe zabodoval Macron (30,32 percenta), Mélenchon bol druhý (23,99 percenta).

Hliadkovali tisíce policajtov

O prezidentský post sa uchádzalo 11 kandidátov: Marine Le Penová, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Francois Fillon, Benoit Hamon, Nathalie Arthaudová, Philippe Poutou, Jacques Cheminade, Jean Lassalle, Nicolas Dupont-Aignan a Francois Asselineau.

Okolo volebných miestností hliadkovalo viac ako 50.000 policajtov a vojakov. Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav a počas posledného televízneho vystúpenia prezidentských kandidátov vo štvrtok večer sa v Paríži odohral teroristický útok, bezpečnostná situácia je teda napätá.

Úrady posilnili aj kybernetickú bezpečnosť, aby zabránili prípadným útokom hakerov pri odosielaní výsledkov z jednotlivých volebných miestností. Všetky čiastkové výsledky budú zhromažďované a spätne overované na ministerstve vnútra. Ak ani jeden z 11 kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, čomu nasvedčujú aj prieskumy, dvaja najúspešnejší z nich postúpia do druhého kola, ktoré sa bude konať 7. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok