Nehode na D1 sa dalo zabrániť, tvrdia odborníci. Ponúkli riešenie

TA3 TASR
22.4.2017 17:33

Hromadnej nehode, aká sa napríklad stala na diaľnici D1 medzi Jánovcami a Popradom, sa dá podľa Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo pomerne jednoducho zabrániť.

Nehode na D1 sa dalo zabrániť, tvrdia odborníci. Ponúkli riešenie
SITA/Radoslav Maťaš

Preventívne uzatvorenie úseku

Podľa odborníkov sa dá nehodám zabrániť tým, že na základe údajov Národného systému dopravných informácií sa preventívne uzatvorí ťažko zjazdný úsek diaľnice.

"Takýto prístup je bežný napríklad v susednom Rakúsku. V prípade, že je úsek cesty zjazdný iba s výraznými komplikáciami, prípadne nie je zjazdný vôbec, dôjde k jeho preventívnemu uzatvoreniu," opísal predseda správnej rady IDH Ondrej Matej.

Nik podľa neho nečaká na to, že sa na ceste stane ťažká hromadná havária, pri ktorej dôjde nielen k značným materiálnym škodám, ale často aj k ujme na zdraví. Podľa hovorkyne Národnej diaľničnej spoločnosti Michaely Michalovej je povinnosťou diaľničnej spoločnosti výkon zimnej údržby.

"Uzavretie diaľnice je plne v kompetencii policajného zboru, v tomto prípade rozhodlo Diaľničné oddelenie PZ na základe zhoršeného stavu počasia a vzniku viacerých nehôd," priblížila Michalová situáciu zo štvrtka.

Kladú dôraz na prevenciu

Matej z IDH dodal, že rizikové úseky ciest, kde je v prípade nepriaznivého počasia takmer nemožné zabezpečiť ich adekvátnu zjazdnosť, sú dlhodobo známe. Patrí medzi ne aj časť diaľnice D1 medzi Spišským Štvrtkom a Popradom, kde sa stala hromadná nehoda.

Ďalším takýmto úsekom je napríklad horský priechod Donovaly, kde v prípade hustého sneženia a vytvárania námrazy často dochádza nielen k skríženiu kamiónov, ale aj následným haváriám.

Štát by mal preto podľa IDH klásť väčší dôraz na prevenciu a ťažko zjazdné úseky v prípade nepriaznivého počasia uzatvárať. Využiť na to môže napríklad príslušníkov a vozidlá Policajného zboru SR a do budúcna je podľa inštitútu možné uvažovať aj nad osadením zábran, ktoré by cesty uzavreli a motoristov by odnavigovali na vhodnú obchádzku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok