Francúzske voľby sú plné otáznikov, ukázal posledný prieskum

TA3 ČTK TASR
22.4.2017 10:06

Výsledky posledných prieskumov pred nedeľnými prezidentskými voľbami vo Francúzsku potvrdzujú minimálny rozdiel medzi štyrmi hlavnými kandidátmi. Podľa agentúry AFP je rozdiel medzi prvým a posledným z favorizovanej štvorice len okolo päť percent.

Štyria favoriti

Centrista Emmanuel Macron by mal podľa AFP získať na základe v piatok zverejnených prieskumov 23 až 24,5 percenta. Druhá Marine Le Penová 22 až 23 percent a tretí pravicový kandidát François Fillon 19 až 21 percent. Na štvrtom mieste je reprezentant ľavice Jean-Luc Mélenchon s podporou 18 až 19,5 percenta hlasov.

Predpovede volebných výsledkov podľa AFP komplikujú tesné výsledky prieskumov verejnej mienky. Veľkou otázkou je aj volebná účasť a vysoké percento nerozhodnutých voličov a vplyv štvrtkového teroristického útoku v Paríži. Analytici tak nevedia odhadnúť, kto sa napokon stretne v boji o prezidentský úrad v druhom kole.

Vo voľbách budú môcť Francúzi vyberať z celkovo jedenástich kandidátov. Predvolebná kampaň skončila v piatok v noci a aktuálne už politici nesmú verejne vystupovať. Nesmú sa zverejnňovať ani výsledky prieskumov.

Volia v predstihu

Prví voliči môžu odovzdať svoje hlasy už v sobotu. Obyvatelia niektorých zámorských území môžu voliť s predstihom jedného dňa vzhľadom na časový posun. Prvé volebné miestnosti otvorili o 8.00 hod miestneho času - 12.00 hod stredoeurópskeho času na súostroví Saint Pierre a Miquelon pri východnom pobreží Kanady. Podľa úradov tam žije približne 5000 oprávnených voličov.

O dve hodiny neskôr sa hlasovanie začalo na francúzskych zámorských územiach v Južnej Amerike a Karibiku, ku ktorým patria Francúzska Guyana, Guadeloupe, Martinik, Svätý Martin a Svätý Bartolomej. Od 20.00 hod stredoeurópskeho času môžu voliť aj obyvatelia Francúzskej Polynézie. Okrem toho môžu v predstihu hlasovať francúzski občania na veľvyslanectvách a konzulátoch v Severnej a Južnej Amerike.

Veľká väčšina zo 47 miliónov francúzskych voličov sa bude môcť na prvom kole prezidentských volieb zúčastniť v nedeľu. Predvolebná kampaň sa oficiálne skončila v noci z piatka na sobotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok