Mnohým Rusom mŕtve telo súdruha Lenina v srdci Moskvy prekáža

TA3 TASR
21.4.2017 23:04

Väčšina Rusov súhlasí s návrhom, že balzamované telo boľševického vodcu Vladimira Lenina by malo byť pochované. V prieskume, ktorý uskutočnilo Výskumné stredisko verejnej mienky, túto možnosť podporilo 63 percent respondentov, informovala agentúra TASS.

Mnohým Rusom mŕtve telo súdruha Lenina v srdci Moskvy prekáža
TASR

Mauzóleum by sa malo zmeniť

Skupina zákonodarcov predložila v dolnej komore ruského parlamentu - Štátnej dume - návrh zákona, na základe ktorého by bolo možné Leninovo telo odstrániť z mauzólea na Červenom námestí v Moskve. Navrhovatelia danej legislatívy tvrdia, že mauzóleum by sa malo zmeniť na múzeum venované Leninovmu životu.

S predmetným návrhom prišli štyria členovia vládnucej strany Jednotné Rusko a dvaja poslanci z prokremeľskej Liberálno-demokratickej strany Ruska, dopĺňa agentúra Reuters. Títo politici sa pritom odvolávali na podobné prieskumy verejnej mienky, ktoré ukázali, že väčšine občanov Lenin v srdci Moskvy prekáža.

Chcú ho pochovať

Predchádzajúce pokusy o zrušenie alebo premiestnenie Leninovho mauzólea stroskotali na varovaniach, že takýto krok rozdelí ruskú spoločnosť. Predložený legislatívny návrh nevyžaduje okamžité riešenie tejto otázky, odstraňuje však právne prekážky na Leninovo pochovanie, ak úrady rozhodnú, že pre to nastal správny čas.

Komunistická strana Sovietskeho zväzu, ktorá vládla v krajine do rozpadu ZSSR v roku 1991, varovala, že podobný krok by mohol viesť k masovým nepokojom. Lenin, vodca boľševickej revolúcie z roku 1917, zomrel v roku 1924 a želal si byť pochovaný po boku svojej matky na cintoríne Volkovo v Petrohrade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok