Na základňu afganskej armády zaútočili ozbrojenci, zabili desiatky ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
21.4.2017 18:56

Počet vojakov, ktorí zahynuli pri útoku na afganskú vojenskú základňu, stále nie je jasný. Podľa pôvodných správ malo zomrieť až 140 mužov. Minister obrany ale povedal, že o život prišla približne stovka vojakov. Zaútočilo minimálne šesť ozbrojencov zvonka a ďalší štyria sa mali infiltrovať na základni. K útoku sa prihlásil Taliban.

Terčom útoku sa stalo armádne veliteľské stredisko niekoľko kilometrov od mesta Mazáre Šaríf, metropoly provincie Balch. Útočníci Talibanu boli oblečení v armádnych uniformách a dorazili na základňu na troch vojenských vozidlách so sfalšovanými dokumentmi, uviedol predtým zdroj z armády.

Militanti podľa neho vystrelili raketu na vstupnú bránu. Desať útočníkov sa následne presunulo do mešity, kde sa armádni príslušníci zhromaždili na piatkových modlitbách, a potom do jedálne.

Taliban tvrdí, že zahynulo alebo utrpelo zranenia viac než 500 vojakov a dôstojníkov, pričom štyria z útočníkov boli príslušníkmi armády, ktorí slúžili na tejto základni a dobre ju poznali. Fundamentalistické hnutie zverejnilo aj fotografie údajných útočníkov. Pri útoku podľa DPA neutrpeli zranenia žiadni nemeckí vojaci, ktorí pôsobia v severnom Afganistane, kde poskytujú poradenstvo miestnym kolegom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok