Matovič kritizoval vyšetrovateľa, pre Kaliňáka je zbabelec

TA3 TASR
21.4.2017 16:14

Igor Matovič je klamár a do politiky prišiel, aby sa vyhol postihu za daňové podvody. Takto reagoval minister vnútra na štvrtkové vyhlásenia opozičného lídra. Matovič spochybnil vyšetrovateľa, ktorý riešil jeho účtovníctvo. Aj v tejto prestrelke prišlo opäť na trestné oznámenie.

Nemá vraj právo kritizovať

Matovič podľa Kaliňáka zbabelo útočí na ľudí, ktorí sa nemôžu brániť, vyhráža sa svojim oponentom a správa sa ako typický daňový podvodník. Podľa ministra nie je v žiadnom normálnom štáte prístupné, aby politik útočil na rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní. "Také niečo robí len zbabelec," skonštatoval Kaliňák, ktorý reagoval najmä na výroky zo štvrtka - Matovič kritizoval vyšetrovateľa NAKA, ktorý si na ňom vraj urobil kariéru.

Policajti, vrátane vyšetrovateľa, ktorý sa zaoberal kauzou Matovičovho účtovníctva, urobili podľa Kaliňáka pre Slovensko veľa, kým Matovič vôbec nič. Matovič navyše podľa neho vzhľadom na kauzy, v ktorých figuruje, nemá "právo hovoriť čokoľvek o komkoľvek".

"Rozhodol sa ísť do politiky po tom, čo mu štát prišiel na daňové podvody," povedal na adresu opozičného poslanca. Kaliňák pripomenul, že v súvislosti s Matovičom sa okrem nejasného dovozu tlačiarne objavili napríklad aj pochybnosti v súvislosti s využívaním prenajatého auta. "Jeho celý život je jedna veľká lož," uviedol. Kaliňák zároveň označil za nezmyselné Matovičove tvrdenia, že vyšetrovateľa, ktorý riešil jeho účtovníctvo, za odmenu povýšili. "Nikto sa nikdy nestáva riaditeľom za nejaké uznesenie," dodal s tým, že daný vyšetrovateľ pôsobí v polícii 12 rokov a prešiel rôznymi úrovňami riadenia.

Podá trestné oznámenie

Reakcia Igora Matoviča na seba nenechala dlho čakať. Šéf Obyčajných sa rozhodol podať na Roberta Kaliňáka trestné oznámenie. "Zaznelo obvinenie od Kaliňáka, že som sa opakovane vyhrážal viacerým politikom a ich rodinám, že ich zničím a že som to urobil aj voči viacerým novinárom. Ale to by bol trestný čin. Vyzývam preto policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý stál vedľa Kaliňáka, aby ex offo začal konať a začal trestné stíhanie voči mne za to, že sa niekomu nebezpečne vyhrážam," apeloval.

Matovič je presvedčený, že tým, ako Kaliňák v priamom prenose obvinil opozičného súpera, že sa nebezpečne vyhráža poslancom a novinárom a vie pritom, že to nie je pravda, ide o ďalší dôkaz, že nemá byť na tomto poste. Na margo Kaliňákovej tlačovej konferencie poznamenal, že na nej zaznelo celkovo 17 klamstiev.

Výroková imunita

V prvom rade odmietol tvrdenie ministra, že obviňuje všetkých naokolo, ale len spod strechy parlamentu, "kde ho chráni imunita". Aby sa Matovič takýmto podozreniam vyhol, brífing zorganizoval pred budovou parlamentu. Tam viackrát označil Kaliňáka za skorumpovaného a vyzval ho, aby podal trestné oznámenie. Poslanci majú výrokovú imunitu len v rokovacej sále a na pôde výborov.

Matovič opätovne odmietol všetky obvinenia predstaviteľov Smeru a polície, že je daňový podvodník. "Priznávam sa, spáchal som z pohľadu poslancov Smeru-SD ťažký zločin, keď som tomuto štátu na daniach a odvodoch zaplatil 500 miliónov korún. K tomu sa priznávam, k ničomu inému," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok