Prežil vraždenie v Bataclane, zabili ho na Elyzejských poliach

TA3 TASR ČTK
21.4.2017 15:01

Francúzsky policajt, ktorý prišiel o život pri útoku na Elyzejských poliach v centre Paríža, bol v novembri roku 2015 pri zásahu proti islamistickým teroristom v parížskom klube Bataclan. Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1.

Prežil vraždenie v Bataclane, zabili ho na Elyzejských poliach
SITA/AP

Mali ho preložiť

Xavier Jugelé mal 37 rokov a bol príslušníkom 32. oddelenia poriadkovej polície v Paríži. Podľa svojich kolegov bol vždy "ochotný, nápomocný a tešil sa zo života". V polícii začal slúžiť pred šiestimi rokmi, pričom bol dvakrát - v rokoch 2015 a 2016 - vyslaný do Grécka, ktoré vtedy vlastnými silami nezvládalo nápor imigrantov prichádzajúcich z vojnových oblastí na Blízkom východe.

Podľa webovej stránky časopisu Marianne mal byť v máji preložený do iného policajného obvodu. Jugelé bol slobodný a bezdetný, ale žil s partnerom, s ktorým pred súdom uzavreli zmluvu o registrovanom partnerstve. Angažoval sa v združení Flag!, ktorého členmi sú homosexuálne orientovaní policajti.

Chcel bojovať s terorizmom

Francúzske médiá citovali slová Xaviera Jugelého z rozhovoru pre magazín People, ktorý poskytol 12. novembra 2016, keď sa zúčastnil na koncerte britského speváka Stinga, čím sa po rekonštrukcii znovu otváral klub Bataclan. Jugelé vtedy povedal: "Som šťastný, že som tu. Som šťastný, že sa Bataclan otvára. Tento koncert má byť oslavou života a spôsobom, ako povedať nie teroristom".

Pri prestrelke v centre Paríža boli zranení dvaja Jugelého kolegovia. Útočník, ktorého tajné služby sledovali kvôli svojej radikalizácii, bol usmrtený. K útoku sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát. Francúzsky prezident Francois Hollande informoval, že vyšetrovatelia pracujú aj s hypotézou, že šlo o teroristický čin.

Vedľa útočníka našli poznámku

Televízia BFMTV informovala, že prestrelka na Elyzejských poliach bola jedenástou teroristickou akciou od roku 2012, ktorej terčom sa stali francúzski policajti alebo vojaci.

Vedľa tela útočníka sa našla rukou napísaná poznámka, ktorá obraňovala teroristickú organizáciu Islamský štát. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu. Vyšetrovatelia tiež našli korán v aute 39-ročného Karima Cheurfiho, ktorý bol pri útoku zastrelený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok