PR správa

Hartmann-Rico upozorňuje: Za autolekárničku hrozí pokuta

PR
4.6.2014 11:57

Pred výletom či letnou dovolenkou sa odporúča skontrolovať stav autolekárničky. Je súčasťou povinnej výbavy auta a nesmie byť po dátume expirácie, inak vodičov čaká nepríjemná pokuta.

Hartmann-Rico upozorňuje: Za autolekárničku hrozí pokuta
Hartmann-Rico

Zloženie autolekárničky stanovuje zákon (vyhláška MZ SR č. 143/2009 Z.z. ) a jej obsah je rozdelený do 4 samostatne balených modulov podľa účelu použitia:

• Modul č. 1 – Pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu
• Modul č. 2 – Malé rany, odreniny
• Modul č. 3 – Veľké rany, krvácanie, popáleniny
• Modul č. 4 – Zlomeniny, poranenia kĺbov

"Napriek identickému zloženiu sa autolekárničky rôznych výrobcov odlišujú cenou a kvalitou. Lacnejšie môžu obsahovať menej kvalitné nožnice, náplasti so slabšou priľnavosťou, obväzy s nižšou pevnosťou. Líšia sa aj kratšou lehotou použitia zdravotného materiálu a teda potreby jeho skoršej výmeny. Lekárničky s kvalitnejšou výbavou majú dobu použitia spravidla aspoň 48 mesiacov," vysvetlil Luděk Ogoun z HARTMANN - RICO (výrobca zdravotníckeho materiálu).

Od 1. augusta 2012 je povinnosťou každého vodiča mať autolekárničku v nepremokavom prachuvzdornom obale oranžovej farby na celom jej povrchu. Ten musí byť odolný voči teplotným rozdielom v rozmedzí -20 °C až +60 °C. Na lícnej strane obalu v jeho strede musí byť umiestený rovnoramenný biely kríž s určenou minimálnou veľkosťou. Musí byť slovne označená na čelnej strane obalu a aj na vnútornom letáku.

lekarnicka2.jpg

Povinnou súčasťou každej autolekárničky je tiež Karta prvej pomoci. Slúži ako rýchly a jednoduchý návod na poskytnutie prvej pomoci. Lekárničky, v ktorých sa dnes nenachádza, sú určite staršieho dáta ako najdlhšia doba expirácie a je potrebné ich nahradiť novými.

Ak je zdravotnícky materiál, resp. len jeden jej modul s uplynulým dátumom spotreby, celá lekárnička sa považuje za neplatnú. Pokuta za chýbajúcu povinnú výbavu môže dosahnuť 50 eur.

V prípade expirácie nie je potrebné meniť lekárničku celú, postačuje zakúpiť v lekárni len expirovaný modul. Vo vozidle musí byť autolekárnička podľa predpisov krajiny, v ktorej je vozidlo registrované.

Vyhláška upravuje obsah lekárničky aj pre motocykle. Zohľadňujú sa obmedzené rozmery a jej výbava slúži len na základné predlekárske ošetrenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok