Cez Slovensko prejdú americké tanky, minister chce zabrániť špekuláciám

TA3 ČTK
21.4.2017 11:23

Krajinami strednej Európy prejde v júni a júli veľký konvoj americkej armády, ktorý z Nemecka zamieri cez Česko a Slovensko na spoločné cvičenie spojencov do Maďarska, Rumunska a Bulharska. Novinárom to povedal slovenský minister obrany Peter Gajdoš.

Konvoj bude rozdelený

Gajdoš dodal, že včasným zverejnením údajov o presunoch vojenskej techniky chce zabrániť prípadným špekuláciám verejnosti.

Podobný presun amerických vojakov predvlani sprevádzali akcie ich priaznivcov a odporcov. Americkí vojaci sa v lete zúčastnia v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku jedného z najväčších tohtoročných cvičení Severoatlantickej aliancie pod názvom Saber Guardian 2017.

Zapojí sa do neho 25-tisíc osôb. Návrat z cvičenia je naplánovaný na august. Súčasťou presunu americkej armády bude aj bojová technika, akou sú napríklad tanky. Kolóna nepôjde naraz, ale bude rozdelená do niekoľkých menších jednotiek.

Slováci prisľúbili pomoc

Slovensko sľúbilo americkým vojakom v prípade potreby logistickú podporu, napríklad doplnenie pohonných hmôt alebo ubytovanie. "Cez územie Slovenska bude prechádzať niekoľko stoviek kusov bojovej techniky rôzneho typu. Týmto sme chceli informovať verejnosť a predísť dezinformáciám vrátane informácií, že sa chystáme na nejaký útok," povedal Gajdoš.

Vojenská technika armády USA sa presúvala cez Slovensko aj v minulých mesiacoch. Fotky bojových vozidiel vtedy vyvolali na sociálnych sieťach rôzne špekulácie.

Väčší americký konvoj prešiel cez Slovensko na jeseň v roku 2015. Na jeho príjazd vtedy čakali desiatky priaznivcov aj odporocov. Podľa Gajdoša je Slovensko pripravené na prípadné opakovanie sa protestov, chystaný prejazd jednotiek americkej armády bude zaisťovať polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok