Situácia za hranicami je vážna, exministri obrany spojili sily

TA3 SITA
21.4.2017 10:32

Bývalí ministri obrany Martin Fedor a Martin Glváč predložili na nadchádzajúcu májovú schôdzu parlamentu Deklaráciu o nevyhnutnosti podpory obrany SR. V nej má NR SR okrem iného vyhlásiť svoju pripravenosť podporiť rozpočtové výdavky na obranu tak, aby do konca tohto volebného obdobia v roku 2020 dosiahli 1,6 % HDP.

Situácia za hranicami je vážna, exministri obrany spojili sily
SITA/Jozef Jakubčo

Nepredvídané bezpečnostné prostredie

Ako povedal poslanec NR SR Martin Fedor, Slovensko sa nachádza v čoraz menej predvídateľnom bezpečnostnom prostredí, ktoré je charakterizované novými typmi hybridných hrozieb, nárastom terorizmu, ozbrojenými konfliktmi rôznej intenzity blízko hraníc EÚ, ale aj neustávajúcim migračným tlakom.

„Bezpečnostné prostredie, v ktorom sa nachádzame, je najmenej stabilné za posledné desaťročia," zdôraznil Fedor.

Práve z týchto dôvodov považujú Fedor a Glváč za dôležité, aby najvyšší zákonodarný zbor SR, ktorý rozhoduje okrem iného aj o štátnom rozpočte, deklaroval svoju pripravenosť podporiť rozpočtové výdavky na obranu štátu tak, aby do konca tohto volebného obdobia dosiahli 1,6 % HDP.

Požadujú podporu Národnej rady

Predkladatelia tiež požadujú, aby NR SR vyjadrila deklaratívne svoju podporu pripravovaným plánom na modernizáciu a rozvoj bezpečnostného systému SR a Ozbrojených síl SR.

A chcú vyzvať vládu, „aby s NR SR pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja Ozbrojených síl SR", píše sa v dôvodovej správe k dokumentu, ktorý do parlamentu predkladajú poslanec NR SR Martin Fedor a podpredseda NR SR Martin Glváč. Slovensko prisľúbilo na summite vo Walese v roku 2014 navýšiť výdavky na obranu do roku 2020 do výšky 1,6% HDP.

V SaS návrh vítajú

Strana Sloboda a Solidarita víta skutočnosť, že vládna koalícia si osvojila jej návrh a prichádza s politickou deklaráciou na podporu obrany Slovenskej republiky. Obranyschopnosť štátu je podľa podpredsedu liberálov Ľubomíra Galka jedným zo základných atribútov štátnosti a jeho zvrchovanosti, preto by mala byť jej realizácia výsledkom širokého spoločenského a politického konsenzu.

„Je vo všeobecnosti známe, že výdavky na obranu Slovenskej republiky sú dlhodobo nízke a nezodpovedajú ani našim záväzkom voči Severoatlantickej aliancii. Vo faktickej rovine to znamená, že Ozbrojené sily SR nie sú spôsobilé v plnej miere plniť si úlohy, ktoré od nich verejnosť očakáva. Nemajú potrebné technické vybavenie, nemajú dostatok zdrojov na plnohodnotný výcvik a zdokonaľovanie a udržiavanie svojich vojenských spôsobilostí,“ uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Návrh koaličnej deklarácie počíta s tým, aby výdavky na obranu do konca tohto volebného obdobia dosiahli 1,6 percenta HDP. „Je to síce menej ako 2 percentá HDP, ku ktorým sme sa zaviazali pri vstupe do NATO, ale je to aspoň mierny pokrok oproti súčasnému stavu, keď výdavky nedosahujú ani 1,2 percenta HDP a dynamika ich rastu na najbližšie roky doteraz nebola plánovaná prakticky žiadna,“ tvrdí tímlíder SaS pre vnútro a bezpečnosť Galko.

Strana SaS však koaličnú deklaráciu pokladá za nezáväzný prejav politickej vôle. Preto v súlade s ich predošlými vyhláseniami predloží do NR SR aj návrh ústavného zákona, aby nárast výdavkov na obranu bol pre vládu záväzný. „Schválením deklarácie a príslušného ústavného zákona občania dostanú jednoznačný signál, že ich bezpečnosť je štátna priorita, ktorá má podporu celého politického spektra,“ uzavrel Galko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok