Rusko je naším nepriateľom číslo jeden, varuje Romney

TASR
27.3.2012 17:54

Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes prirovnal výroky amerického republikánskeho politika Mitta Romneyho o Rusku ako o nepriateľovi "číslo jeden" k niečomu, čo razí Hollywoodom.

Rusko je naším nepriateľom číslo jeden, varuje Romney
SITA

Romney vo vysielaní televízie CNN reagoval protiruskými poznámkami na konverzáciu medzi Medvedevom a americkým prezidentom Barackom Obamom. Obaja lídri sa rozprávali na globálnom summite o jadrovej bezpečnosti summite v juhokórejskom Soule. V nechcene zachytenom rozhovore šéf Bieleho domu žiadal o čas ohľadom sporného protiraketového štítu, aby to mohol riešiť až po prezidentských voľbách v USA.
Republikánsky uchádzač o prezidentskú nomináciu Romney vzápätí povedal, že Rusko je z geopolitického hľadiska nepriateľom číslo jeden.

Medvedev na záver summitu označil Romneyho výroky za ideologické klišé s tým, že takéto frázy ho vždy znepokoja. Dodal, že to "páchne Hollywoodom" a istým obdobím minulosti.
Ruský prezident zároveň odporučil "všetkým americkým prezidentským kandidátom, aby urobili dve veci": mali by používať hlavu pri formulovaní svojich stanovísk, čo podľa neho nebolí, no i pozrieť sa do kalendára.
"Tiež sa (kandidát) má pozrieť na hodinky: sme v roku 2012, nie v polovici 70. rokov," poznamenal Medvedev. Obama v pondelkovom rozhovore vyjadril pochybnosti o možnostiach pokroku v otázke protiraketovej obrany, kým nebude v USA po voľbách.

Kamery na summite zachytili Obamu, ako sa naklonil k Medvedevovi, hovoriac, že potrebuje viac času "osobitne s protiraketovou obranou", až kým nebude politicky v lepšej pozícii, aby mohol riešiť takéto problémy.

"Toto sú moje posledné voľby... Po svojom zvolení budem mať väčšiu flexibilitu," povedal Obama, pričom tým vyjadril presvedčenie, že v prezidentskom úrade bude druhé volebné obdobie.
Medvedev odpovedal, že rozumie problému ohľadne času a túto informáciu odovzdá Vladimirovi Putinovi, ktorý sa v máji stane jeho nástupcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok