Francúzi sa pripravujú na prezidentské voľby, v pohotovosti budú desaťtisíce policajtov

TA3 ČTK
21.4.2017 08:03

Francúzsko sa pripravuje na prvé kolo prezidentských volieb. Ostro sledovaným súbojom o Elyzejský palác ale otriasol štvrtkový útok v centre Paríža. Úrady nechcú nič podceniť, preto posilňujú bezpečnosť.

Médiá píšu o symbolickom mieste

Prezident Francois Hollande zvolal bezpečnostnú radu štátu. Médiá v súvislosti s útokom hovoria o vysoko symbolickom mieste: incident, pri ktorom bol zabitý policajt a traja ďalší ľudia sa zranili, sa odohral na známom bulvári Champs-Élysées, teda v srdci Paríža, ktoré najvštevuje mnoho turistov.

Neďaleko tiež sídli veľvyslanectvo USA a Izraela. Špekuluje sa tiež o dopadoch, ktoré bude mať útok na nedeľné hlasovanie. Diskutuje sa, či ovplyvní účasť a či pomôže kandidátom, ktorí označujú bezpečnosť a boj proti terorizmu a islamizmu za svoju hlavnú prioritu.

Kandidáti odsúdili útok

K útoku sa vyjadrili všetky kandidáti, vrátane štyroch s najvyššími preferenciami. "Nie je možné zanechať našim deťom bezbrannú krajinu," vyhlásila nacionalistka Marine Le Penová, podľa ktorej súčasná vláda nespravila dosť pre to, aby chránila svojich občanov. V prezidentskej voľbe tak majú voliči prejaviť požiadavky, aby sa urobilo viac.

Emmanuel Macron varoval spoluobčanov, že ohrozenie terorizmom je už stálou súčasťou, s ktorou je potrebné sa naučiť žiť. Kandidát konzervatívnej pravice Francois Fillon vyzdvihol potrebu bojovať proti medzinárodnému terorizmu a islamizmu a spolupracovať pri tom napríklad s Ruskom alebo Iránom.

Ľavicový Jean-Luc Mélenchon vyzval spoluobčanov, aby nezačali panikáriť a zdôraznil, že terorizmus neporazí demokraciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok