Na parížskom bulvári sa strieľalo, o život prišli dvaja ľudia

TA3 ČTK TASR SITA
20.4.2017 21:40

Z parížskeho bulváru Champs-Élysées ohlásili streľbu, pri ktorej prišli o život najmenej dvaja ľudia - policajt a útočník. Ďalší dvaja policajti sú zranení. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Do Paríža mal doraziť z Belgicka

Na útoku sa podľa parížskej polície podieľali najmenej dvaja útočníci. Jeden z nich je podľa denníka Le Parisien na úteku; podľa neoficiálnych policajných správ do Paríža dorazil vlakom z Belgicka.

Dvaja policajti boli pri streľbe vážne zranení, uviedlo ministerstvo vnútra. Potvrdilo aj jedného mŕtveho policajta, zároveň ale poprelo správy niektorých médií, že mŕtvi z policajných radov sú dvaja.

Polícii bol známy

Vyšetrovanie incidentu prevzalo protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry. Zabitý útočník bol podľa Reuters polícii z minulosti známy a bezpečnostné zložky teraz prehľadávajú jeho bydlisko. Parížska policajná prefektúra na twitteri vyzvala, aby sa ľudia na bulvári Champs-Élysées a jej okoliu vyhli.

Stanica metra, ktorá sa nachádza uprostred bulváru, bola uzavretá. Polícia podľa záberov televíznej stanice France 24 blokuje tiež veľkú časť triedy, kam sa zišlo veľa policajných áut. Krátko po incidente sa ozvala streľba na mieste nie príliš vzdialenom od Champs-Élysées, uviedla agentúra Reuters. Podrobnosti však zatiaľ nie sú známe.

Zvolil si ich zámerne

V prezidentskom paláci podľa francúzskych médií mimoriadne zasadajú prezident Francois Hollande, premiér Bernard Cazeneuve a ich najbližší spolupracovníci. Policajné odbory podľa Reuters na twitteri uviedli, že policajt bol zastrelený v aute, ktoré čakalo na zelenú.

Útočník bol podľa nich vo voze, ktorý prechádzal okolo, a policajtov si ako terč zvolil zámerne. K incidentu došlo tri dni pred nedeľňajším prvým kolom francúzskych prezidentských volieb, ktorých zásadným témou je bezpečnosť a teroristická hrozba. V celom Francúzsku platí sprísnené bezpečnostné opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok