Medzinárodný súdny dvor odmietol predbežné opatrenia voči Rusku

TA3 TASR
19.4.2017 19:29

Medzinárodný súdny dvor odmietol žiadosť Ukrajiny o predbežné opatrenie voči Rusku za financovanie terorizmu. Toho sa podľa žalujúcej strany Moskva dopúšťa tým, že podporuje východoukrajinských separatistov.

Zbrane pre povstalcov na Donbase

Súdny dvor však rozhodol o opatreniach, ktoré majú ukončiť diskrimináciu voči etnickým Tatárom a iným menšinám na Kryme. Hlavný súdny orgán OSN tiež uviedol, že očakáva od Moskvy a Kyjeva kroky na realizáciu dohôd z Minska, ktorých cieľom je dosiahnuť mier na konfliktom zdevastovanom východe Ukrajiny.

Ukrajina na pojednávaní na MSD v marci obvinila Rusko, že podporuje terorizmus poskytovaním financií a zbraní povstalcom v Donbase, ako aj z diskriminácie Tatárov a ďalších menšín na anektovanom Kryme. Právni zástupcovia Ruska to odmietli a obvinili Ukrajinu zo snahy zatiahnuť súd OSN do sporu, ktorý je mimo jeho jurisdikcie.

Proces môže trvať roky

MSD rozhodoval o žiadosti Ukrajiny o predbežné opatrenia zamerané na ochranu jej práv počas procesu posudzovania jej žaloby podanej na Rusko. Hlavné pojednávanie vo veci žaloby ešte súd neotvoril, celý proces bude trvať pravdepodobne niekoľko rokov.

Súd v rozhodnutí nariadil Rusku chrániť menšiny na Kryme pred diskrimináciou a rasizmom s tým, že tieto etnické skupiny majú právo na vlastné organizácie a vzdelávanie vo svojom jazyku. Pri otázke obvinení z podpory ukrajinských separatistov MSD rozhodnutie odmietol vydať, keďže v tomto štádiu procesu podľa súdu na to dôkazy nestačia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok