Erdoganovi k úspechu v referende gratulovali Trump aj Putin

TA3 TASR ČTK
18.4.2017 20:18

Americký prezident Donald Trump zagratuloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k jeho víťazstvu v nedeľňajšom referende, ktoré mu rozširuje právomoci. Kremeľ informoval, že Erdoganovi blahoželal aj Vladimir Putin.

Erdoganovi k úspechu v referende gratulovali Trump aj Putin
SITA/AP

Trumpov telefonát kontrastuje s obavami európskych lídrov, že výsledok referenda - 51,4 percent v prospech týchto zmien - odhalil hlboký rozkol v tureckej spoločnosti. Hlavná turecká opozičná strana požaduje anulovanie výsledkov.
Vďaka zmenám, ktoré budú zavedené pred prezidentskými a parlamentnými voľbami v novembri 2019, sa Turecko stane prezidentskou republikou. Erdoganovi to umožní zostať pri moci do roku 2029.

Telefonát Putina s Erdoganem potvrdil bez ďalších podrobností hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa tureckých zdrojov si obaja štátni predstavitelia vymenili názory na možnosť rýchlejšej normalizácie vzájomných vzťahov, ktoré pred rokom narušilo zostrelenie ruského bojového lietadla nad sýrsko-tureckou hranicou.

Erdoganovo tesné víťazstvo v referende bolo volebnou komisiou uznané za legitímne, a to napriek vyhláseniam opozície o nezrovnalostiach, ktoré mali hlasovanie údajne sprevádzať. Európska komisia vyzvala tureckú vládu, aby spustila "transparentné vyšetrovanie" týchto obvinení. Európska únia upozorňuje Turecko, aby "veľmi starostlivo zvážilo ďalšie kroky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok