Leteckú dopravu ochromil štrajk zamestnancov nemeckých letísk

TASR, SITA
27.3.2012 22:13

Stovky letov zrušili dnes na nemeckých letiskách, kde pozemný personál vystúpil do štrajku za vyššie mzdy. Letecká spoločnosť Lufthansa uviedla, že odvolala vyše 400 odletov, prevažne z Frankfurtu nad Mohanom, ktoré je najväčšie letisko v krajine. Informovala o tom spravodajská webstránka BBC.

Štrajk je súčasťou širšieho protestu v priemyselnom sektore zo strany štátnych zamestnancov pred ďalšími vyjednávaniami so zamestnávateľmi. Medzi najviac postihnutými letiskami sú aj Mníchov, Düsseldorf, Stuttgart a Kolín-Bonn.

Odbory pracovníkov verejných služieb Verdi žiadajú pre svoje dva milióny členov nárast platov o 6,5 percenta. Pri predchádzajúcich rokovaniach odbory odmietli ponuku na zvýšenie platov o 3,3 percenta v priebehu 24 mesiacov. Ďalšie rokovanie by sa malo konať v stredu a vo štvrtok.

Štrajk zasiahol aj verejnú dopravu, materské školy, nemocnice a úrady v spolkovom štáte Porýnie-Falcko. Šéf odborov Frank Bsirske uviedol, že "varovné" štrajky majú za cieľ "urýchliť vyjednávania". Zamestnanci argumentujú, že sú platovo podhodnotení. Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich odsúdil štrajk ako  "neadekvátny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok