Menový fond opäť pomôže Grécku len pod jednou podmienkou

TA3 TASR
18.4.2017 10:23

Medzinárodný menový fond opäť uviedol, že podmienkou toho, aby sa naďalej podieľal na pomoci Grécku, je zníženie dlhovej záťaže krajiny.

Menový fond opäť pomôže Grécku len pod jednou podmienkou
SITA/AP

"Ak nebude grécka dlhová záťaž udržateľná v zmysle pravidiel MMF ani na základe racionálnych parametrov, nebudeme sa na programe podieľať," uviedla šéfka fondu Christine Lagardeová v rozhovore pre skupinu popredných európskych denníkov. Rozhovor viedli novinári z Le Soir, El Pais a Le Figaro.

"Podľa nás neexistuje pochybnosť, že je potrebný istý stupeň reštrukturalizácie dlhu," dodala Lagardeová. MMF však ide aj o to, aby sa v Grécku realizovali reformy. V tejto oblasti sa už ukazujú aj pokroky. V prípade splnenia oboch podmienok sa MMF bude podieľať na pomoci Grécku.

Lagardeová však nepovažuje za potrebné, aby k MMF prispel k aktuálnemu záchrannému balíku nejakou veľkou sumou. "Objem našej potenciálnej pomoci nebude veľký v pomere k tomu, koľko by sme mohli prispieť." Európsky stabilizačný mechanizmus má dostatok financií. Ide skôr o disciplínu, integritu a skúsenosti MMF, ktoré Európania veľmi oceňujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok