Zima sa vracia, dopravu na severe skomplikoval sneh

TA3 TASR
18.4.2017 09:48

Slovensko po niekoľkých teplejších týždňoch zasiahlo ochladenie. Na severe komplikovalo dopravu sneženie, meteorológovia v najbližších hodinách varujú pred nízkymi teplotami aj v iných častiach krajiny.

Zima sa vracia, dopravu na severe skomplikoval sneh
SITA

20 centimetrov snehu

Dopravnú situáciu v liptovskom a oravskom regióne skomplikovali v skorých ranných hodinách nepriaznivé poveternostné podmienky. V súčasnosti sú už všetky cesty vrátane horských priechodov prejazdné so zimnými pneumatikami.

Ako potvrdil Jozef Oršuliak, riaditeľ závodu Orava Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja, úplne neprejazdný bol horský priechod Príslop a cesta medzi Terchovou a Zázrivou. "Najväčšie problémy boli nad ránom na Príslope, kde napadla vrstva čerstvého snehu, navyše spadli na cestu stromy a uviazli tam kamióny. V okolí Oravskej Lesnej, Oravskej Polhory či Zuberca napadlo aj 20 centimetrov snehu. V teréne máme preto zimnú techniku, posýpame a odhŕňame cesty," vyjadril sa.

Nechoďte v zimných pneumatikách

I keď na Liptove sa väčšie problémy nevyskytli a uzávera ciest či horských priechodov nebola potrebná, riaditeľ liptovského závodu SC ŽSK Martin Kögel neodporúča motoristom najmä v rizikových úsekoch jazdiť na letných pneumatikách. "Na cestách sa nachádza vrstva kašovitého snehu. Pozornosť treba zvýšiť na Hutách aj Čertovici. Techniku máme v teréne a problémy operatívne riešime," skonštatoval. Ťažko prejazdný bol podľa neho aj úsek medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom.

Meteorológovia vydali pre najbližšie hodiny výstrahu prvého stupňa pred nízkymi teplotami. Teplota môže na niektorých miestach klesnúť na nulu až mínus tri stupne Celzia. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe podľa meteorológov zriedkavý a môže spôsobiť škody na vegetácii. V stredu budú výstrahy platiť pre celé územie Slovenska - k nízkym teplotám a sneženiu sa pridá i hrozba silného vetra, snehových jazykov a závejov.

sdfsdfsdfdf_0a000002-c33f-c1aa.jpg

Zlé počasie aj v Česku

Počasie nebude krajšie ani u našich západných susedov. Od večera hrozia predovšetkým v severných oblastiach Čiech a Moravy snehové jazyky, na hrebeňoch tamojších hôr by sa mali tvoriť aj snehové záveje. Podľa citovanej predpovede Českého hydrometeorologického ústavu by malo v Čechách snežiť aj v nižších polohách. Vodiči na cestách by si mali dať pozor na vrstvu mokrého snehu. Zosilňovať bude tiež vietor, a to najmä na horách.     

Ochladzovať by sa v Čechách malo aj v stredu. Chladné počasie sa udrží niekoľko dní. Ako uviedla pre server Novinky.cz Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress, jar sa zrejme vráti až koncom apríla. Dovtedy možno očakávať najvyššie teploty do osem stupňov Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok