Prvoradý cieľ je splnený, mladí Slováci budú hrať štvrťfinále

TA3 TASR SITA
18.4.2017 07:26

Na popradskom zimnom štadióne prvýkrát znela po zápase svetového šampionátu hokejových osemnástok slovenská hymna. Domáci hokejisti zvládli najdôležitejší duel v základnej skupine proti Lotyšom (4:0) a postúpili do štvrťfinále, na ktoré nastúpia vo štvrtok 20. apríla od 17.30 h znovu v Poprade.

Prvoradý cieľ je splnený, mladí Slováci budú hrať štvrťfinále
SITA/Radoslav Maťaš

Ešte predtým však zabojujú so Švajčiarmi (18. 4. od 19.30 h) o tretie miesto a lepšiu východiskovú pozíciu do vyraďovacích bojov.

MS hráčov do 18 rokov, A-skupina:

Slovensko - Lotyšsko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Góly: 18. Havrila (Regenda, Hrehorčák), 27. Ružička (Liška, Žiak), 32. Roman (Hrehorčák, Ivan), 43. Fehérváry (Ružička, Fafrák). Rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Iwert (Nem.) - Caillot (Fr.), Hancock (USA), vylúčení: 3:4 na 2 min., navyše Krivošík (SR) 10 min. za nepov. výstroj, Builis (Lot.) 10 min. os. trest za napadn. hlavy krku a 5+DKZ za nap. hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 4496 divákov.

Zostavy:

Slovensko: Kostelný - Fehérváry, Ivan, Kupec, Žiak, Dúžek, Korenčík, Demo - Liška, Fafrák, Ružička - Hrehorčák, Roman, Krivošík - Urbánek, Köver, Pospíšil - Havrila, Stacho, Regenda - Baláž
Lotyšsko: Voris - Smons, Karkls, Krollis, Kostjuks, Zulevs, Udris, Barkans, Bergmanis - Paskausks, Gegeris, Smirnovs - Sicevs, Berzinš, Egle, Petrovs, Vjaters, Opelts - Jasunovs, Lapiks, Builis

Priebeh zápasu:

Slovenskí hokejisti mali vlažnejší vstup do zápasu a prvá desaťminútovka herne patrila Lotyšom. Tí zastavovali slovenské ofenzívne snahy už v strednom pásme a na brankára Kostelného vyslali niekoľko nebezpečných striel. Lotyšský brankár Voris predviedol vážnejší zákrok až v 13. minúte, keď ho z ľavej strany preveril Pospíšil.

Krátko na to sa neujal ani pokus obrancu Ivana, no aj ten dokumentoval, že Slováci sa postupne dostávali do tempa. Ich zvýšená aktivita vyústila do presilovky v 15. minúte, v ktorej síce domáci tím nezúročil ofenzívny tlak, ale krátko na to sa Slováci predsa len mohli radovať. V 18. minúte sa po Hrehorčákovej akcii najlepšie zorientoval Havrila a zblízka poslal puk do bránky - 1:0.

Domáci tím sa poučil z nesmelého vstupu do prvej tretiny a v úvode druhej sa zahryzol do súpera. Hralo sa prevažne pred bránkou Vorisa, ktorý v 23. minúte zmaril šancu Ružičkovi a poradil si aj s pokusom Lišku. Lotyši sa pred Kostelným usadili v 25. minúte počas presilovky, pokus obrancu Smonsa však minul slovenskú bránku. Krátko po lotyšskej presilovke prišla slovenská.

Fakt, že táto disciplína domácemu tímu svedčí, potvrdil v 27. minúte Adam Ružička, ktorý si vytvoril streleckú pozíciu a zvýšil na 2:0. Domáci reprezentanti sa dostali psychicky na koňa, pomerne jednoducho sa v druhej časti dostávali do streleckých pozícií a snahy Lotyšov brzdili už v zárodkoch. V 32. minúte na dlhý čas zovreli Lotyšov v ich pásme a unavená formácia súpera nedokázala zabrániť gólu Miloša Romana, ktorý presne namieril spomedzi kruhov.

Kombinačná hra Slovákov robila Lotyšom problémy a Voris musel riešiť viacero zložitých situácií. Slovákom vyšiel vstup do tretej časti a gólom kapitána Fehérváryho zo 43. minúty štvrtýkrát rozjasali fanúšikov. Po tomto góle sa k slovu dostali Lotyši, ktorých snahu o prekonanie Kostelného podporila aj presilová hra v 9. minúte. Slovenský brankár však zmaril nebezpečné pokusy Gegerisa i Smirnovsa. Kostelný si napokon udržal čisté konto a Slováci si zabezpečili postup do štvrťfinále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok