Vedci prišli o časť vzoriek pradávneho ľadu, pokazila sa im mraznička

TA3 ČTK
18.4.2017 07:12

Porucha špeciálnej mrazničky, ktorá na Albertskej univerzite v kanadskom Edmontone ukrývala jednu z najväčších zbierok vzoriek ľadovcov z kanadskej Arktídy, premenila ľad, ktorý sa utváral desiatky až stovky rokov, na mláčky vody. Informoval o tom spravodajský server The Times.

Vedci prišli o časť vzoriek pradávneho ľadu, pokazila sa im mraznička
ilu foto SITA/Marko Erd

Študovali klimatické zmeny

Vzorky vedci zbierali štyri desiatky rokov a študovali na nich klimatické zmeny a ich možné následky. Avšak kvôli poruche na zákazku vyrobeného mraziaceho systému v hodnote troch miliónov kanadských dolárov sa rozpustilo približne 13 percent ľadovej zbierky.

Jedna zo zničených vzoriek pochádzala z jadra ľadovca Penny Ice Cap na Baffinovom ostrove, ktorý sa vytvoril pred viac ako 22.000 rokmi a ponúkal tak cenné dôkazy meniaceho sa prostredia v priebehu uplynulých tisícročí.

Pomohla náhoda

Glaciológ univerzity v Edmontone Martin Sharp novinárom povedal: "Toto je nočná mora číslo jeden pre každé zariadenie na planéte, ktoré uchováva vzorky ľadovcového jadra." Na miesto vraj dorazil 45 minút potom, čo signál upozornil na poruchu mraziaceho zariadenia, ale už bolo neskoro.

"Vyzeralo to tam skôr ako v šatni pri bazéne než ako v mrazáku," posťažoval sa. Porucha však mohla mať oveľa horšie následky, nebyť televízneho štábu, ktorý pred týmto nešťastím na univerzite natáčal. Univerzita má dve mraziacej jednotky - a štáb požiadal zamestnanca, aby väčšinu vzoriek presťahovali do tej, ktorá sa nepokazila, pretože v nej mali lepšie svetlo pre natáčanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok