Koľko peňazí si zaslúžia manželky? Muž má zaplatiť za domáce práce

TA3 ČTK
16.4.2017 11:07

Koľko stoja domáce práce? Podľa rozhodnutia španielskeho súdu v prepočte 23 600 eur za šesť rokov. Túto sumu má vyplatiť muž svojej bývalej manželke za varenie a upratovanie, o ktoré sa starala počas ich šesťročného manželstva, napísal spravodajský server The Times.

Koľko peňazí si zaslúžia manželky? Muž má zaplatiť za domáce práce
SITA/AP

Potom, čo sa dvojica v roku 2013 rozviedla, tvrdila žena, že má nárok na plat za všetky domáce práce, ktoré v dome vykonávala, keď spolu začali žiť. Argumentovala tým, že sa vzdala svojho zamestnania, aby sa mohla starať o manžela a o dom, a navyše jej manžel pred svadbou zamestnával slúžku, ktorej úlohy prevzala.

Trojčlenný súd na severe Španielska dal manželke za pravdu a rozhodol, že manželkine domáce práce boli jej zamestnaním, za ktoré si zaslúži kompenzáciu. Výšku kompenzácie stanovili na základe minimálnej ročnej mzdy vynásobenej počtom rokov manželstva a vydelenej dvoma, pretože domáce práce boli prínosné pre manžela i manželku.

Muž sa proti rozsudku odvolal na vyšší súd. Pokiaľ ale s odvolaním neuspeje, stane sa toto súdne rozhodnutie precedensom, ktorým sa budú musieť riadiť aj ďalšie súdy v Španielsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok