České firmy sa obávajú nedostatku ľudí, zvažujú nasadenie robotov

TA3 TASR
15.4.2017 18:22

Viac než polovica firiem v Českej republike plánuje tento rok zvýšiť počet zamestnancov. Viac než štvrtina firiem aspoň zachová súčasný stav. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť PwC ČR. Šéfovia firiem sa však napriek tomu obávajú nedostatku ľudí a uvažujú o nasadení robotov.

České firmy sa obávajú nedostatku ľudí, zvažujú nasadenie robotov
SITA

Málo voľných ľudí

Najväčší rast záujmu ukázal prieskum v oblasti robotiky. Zatiaľ čo vlani do úsilia nahradiť ľudí strojmi investovalo 49 % firiem, tento rok tak plánuje urobiť 91 % opýtaných.

Počet zamestnancov plánuje zvýšiť 59 % anketovaných firiem a zachovať súčasný stav potom plánuje ďalších 27 % spoločností. Nedostatku pracovných síl sa obáva až 95 % šéfov firiem v Českej republike.

"Voľných ľudí na trhu práce je veľmi málo," upozornila odborníčka na riadenie ľudských zdrojov Andrea Linhartová Palánová.

Chcú si udržať súčasných zamestnancov

"Firmy by sa mali v prvom rade usilovať motivovať, rozvíjať a udržať si zamestnancov, ktorých majú, a pracovať na rozvoji lojality. Prijať a zaškoliť nových ľudí je omnoho drahšie, v niektorých odboroch takmer nemožné," dodala.

O to sa snažia aj samotné podniky. Do udržania si súčasných zamestnancov chce tento rok investovať 92 % firiem. V minulom roku to bolo 83 %. Čo sa týka nových zamestnancov, rastie spolupráca so školami.

Celkovo až 97 % podnikov plánuje získať nových zamestnancov prostredníctvom spolupráce so školami, zatiaľ čo v minulom roku to bolo 69 % firiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok