K útoku v Dortmunde sa prihlásili pravicoví extrémisti, chystajú vraj ďalší

TA3 ČTK
15.4.2017 14:50

Berlínske noviny Tagesspiegel informovali, že dostali e-mail, v ktorom sa k útoku v Dortmunde prihlásila extrémne pravicová skupina. Odkaz, v ktorom hrozia ďalšími akciami, polícia berie vážne, i keď si stále nie je istá, či majú útok na svedomí islamskí, pravicoví alebo ľavicoví radikáli.

Chystá sa demonštrácia

Tri explózie poškodili autobus s futbalistami bundesligového klubu Borussia Dortmund, ktorý mieril na zápas štvrťfinále Ligy majstrov s tímom AS Monako. Španielsky obranca Marc Bartra utrpel zranenie ruky, ktoré si vyžiadalo operáciu. Zranil sa aj jeden z policajtov, ktorý autobus sprevádzal.

Autor e-mailu sa v texte odvoláva na Adolfa Hitlera a napáda politiku multikulturalizmu. Útok bol podľa neho “posledným varovaním.“ Okrem toho oznámil na 22. apríla ďalší útok, pri ktorom “potečie krv.“ „Oddiel Kolín je pripravený,“ dodal.

Túto hrozbu autor zrejme adresoval očakávanému veľkému počtu účastníkov chystanej demonštrácie, ktorá sa má v uvedený deň konať v Kolíne nad Rýnom na protest proti zjazdu pravicovo populistickej strany Alternatíva pre Nemecko.

Mohli to len využiť

„Musíme všetko brať vážne, pretože po dortmundských páchateľoch nemáme žiadne stopy,“ citoval Tagesspiegel nemenovaný zdroj z bezpečnostných kruhov. Uvedený e-mail podľa neho môže mať s útokom na autobus s futbalistami niečo spoločné, ale tiež môže ísť o niekoho, kto útok iba využil.

Nemecké rozhlasové a televízne stanice NDR a WDR a noviny Süddeutscher Zeitung s odvolaním sa na správu vyšetrovateľov uviedli, že panujú vážne pochybnosti o tom, že listy z miesta útoku na futbalistov napísali islamisti. Vyšetrovanie pokračuje viacerými smermi a skúma aj možné motívy pravicového či ľavicového extrémizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok