Ďalší dôležitý člen IS je mŕtvy. Bol autorom nekompromisných rozsudkov

TA3, ČTK
15.4.2017 11:00

V boji o iracký Mósul zabili jedného z vysoko postavených členov Islamského štátu, Abdalláha Badraního. Zodpovedal za náboženské otázky a vydával náboženské edikty - fatvy. Podľa irackej armády bol Badrání známy tiež ako abú Ajúb Atar, zabitý pri koaličnom nálete 13. apríla.

Ďalší dôležitý člen IS je mŕtvy. Bol autorom nekompromisných rozsudkov
SITA/AP

Badrání bol podľa stanice BBC autorom fatiev, ktoré viedli k mučeniu, vraždeniu a sexuálnemu zneužívaniu civilistov. Podľa všetkého práve on dal pokyn k zajatiu žien z menšiny irackých jezídov. Mnohé z nich skončili ako otrokyne členov IS. Pri dobývaní východného Mósulu, ktorý armáda oslobodila v januári, Badrání povolil, aby IS útočil aj na civilistov. Označil ich za odpadlíkov, ktorí si zaslúžia smrť.

Iracká armáda, podporovaná medzinárodnou koalíciou, od februára bojuje o západný Mósul, ktorý je poslednou irackou baštou IS. Armáda sa teraz snaží dobyť mešitu An-Núrí v západnom Mósule, kde vodca IS abú Bakr Bagdádí v roku 2014 vyhlásil kalifát. Boje sa odohrávajú v husto obývanej oblasti mesta a panujú obavy z veľkých strát medzi civilistami.

Armáda chce získať mešitu

Iracká armáda, podporovaná medzinárodnou koalíciou, od februára bojuje o západný Mósul, ktorý je poslednou irackou baštou IS.

Armáda sa teraz snaží dobyť mešitu An-Núrí v západnom Mósule, kde vodca IS abú Bakr Bagdádí v roku 2014 vyhlásil kalifát. Boje sa odohrávajú v husto obývanej oblasti mesta a panujú obavy z veľkých strát medzi civilistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok