Liek z Kuby už je na Slovensku, pacienti si však musia počkať

TA3 TASR
14.4.2017 16:46

S inovatívnym liekom na diabetickú nohu, ktorý Slovensko získalo v rámci deblokácie kubánskeho dlhu, sa budú môcť pacienti začať liečiť až po tom, čo pricestujú kubánski odborníci. Tí majú zaučiť slovenských lekárov.

Liek z Kuby už je na Slovensku, pacienti si však musia počkať
SITA/AP (ilustračné foto)

Hlásia sa prví záujemcovia

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker pôvodne očakával, že prídu na konci marca, avšak sa tak nestalo. Samotný liek sa už podľa jeho slov nachádza na Slovensku. "V súlade s dohovorom s kubánskou stranou sme podmienili aplikáciu tohto lieku podľa medzinárodného protokolu tým, že musia prísť kubánski lekári za účelom vyškolenia našich lekárov, máme vytypované tri centrá, v ktorých sa bude tento liek poskytovať," povedal Drucker.

Liečba by mala prebiehať v zariadeniach v Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove. Šéf rezortu verí, že kubánski lekári prídu na Slovensko v najbližších týždňoch a následne sa bude môcť s liečbou začať. Na ministerstvo sa už podľa jeho slov obrátilo viacero pacientov, ktorí by o ňu mali záujem.

Avizoval, že ministerstvo pripravilo list pre Slovenskú diabetologickú spoločnosť aj diabetologické ambulancie, aby mali lekári informácie o tom, pre koho je táto liečba určená.

Liek nemá európsku registráciu

Spomínaný liek Heberprot-P nemá európsku registráciu, Slovensko bude prvou krajinou v rámci Európskej únie, kde sa bude používať.

Podľa ministerstva je však registrovaný v mnohých krajinách mimo EÚ a klinické štúdie potvrdili efekt u vyše 100.000 pacientov. Kuba ho v rámci rokovaní o deblokácii svojho dlhu ponúkla aj Česku, český minister Miloslav Ludvík chce byť podľa českých médií opatrný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok