Justícia opäť žiada zrušenie imunity Le Penovej, tentokrát pre iný prípad

TA3 ČTK
14.4.2017 11:29

Francúzska justícia požiadala Európsky parlament o zrušenie imunity hlavy francúzskych nacionalistov, europoslankyne a prezidentskej kandidátky Marine Le Penovej, ktorú vyšetrujú pre podozrenie z fiktívneho zamestnávania svojich spolustranníkov ako poslaneckých asistentov. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním a na súdne zdroje.

Justícia opäť žiada zrušenie imunity Le Penovej, tentokrát pre iný prípad
SITA/AP

Žiadajú vrátenie peňazí

Francúzski vyšetrovatelia sa od marca snažia Le Penovú predvolať na výsluch. Politička, ktorá má v blížiacich sa prezidentských voľbách nádej na postup do rozhodujúceho druhého kola, to ale práve s odvolaním sa na svoju imunitu ignoruje. Podľa AFP táto aféra zatiaľ neovplyvnila podporu voličov.

Na žiadosť reagovala prezidentská kandidátka podľa mediálnej stanice FranceInfo vyhlásením, že ju to neprekvapuje. „To je normálne, ide o klasickú procedúru, nie som prekvapená,“ upozornila Le Penová. Jej právnik, naopak, prekvapenie prajavil, pretože politička vraj sľúbila spoluprácu s justíciou, hneď ako bude po voľbách môcť.

Úrady majú podozrenie, že niektorí členovia FN poberali plat ako asistenti od europarlamentu, v skutočnosti však pracovali pre krajne pravicovú stranu. Europarlament od šéfky FN žiada vrátiť približne 339-tisíc eur. Polícia už obvinila dvoch parlamentných asistentov Le Penovej. Obštrukcie s výsluchmi robí aj europoslankyňa FN Marie-Christine Boutonnetová.

Hrozí jej trestné stíhane

Le Penová akékoľvek obvinenia zo zneužitia odmieta a tvrdí, že sa stala obeťou špinavých politických intríg pred nadchádzajúcimi voľbami. Európsky parlament už začiatkom marca čiastočne zbavil Le Penovú imunity na žiadosť francúzskej justície, ale pre iný prípad.

Hrozí jej stíhanie za to, že zverejnila na Twitteri fotografie, ktoré ukazujú krvavé praktiky Islamského štátu. Možno sa tak dopustila trestného činu, ktorým je v krajine zverejňovanie záberov s krutým obsahom. Politička vinu popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok