USA chcú regionálne protiraketové štíty v Ázii a na Blízkom východe

TASR
27.3.2012 07:53

Spojené štáty sa snažia o vybudovanie regionálnych štítov voči balistickým raketám v Ázii a na Blízkom východe, podobným vznikajúcemu obrannému štítu v Európe.

USA chcú regionálne protiraketové štíty v Ázii a na Blízkom východe
SITA

Spojené štáty sa snažia o vybudovanie regionálnych štítov voči balistickým raketám v Ázii a na Blízkom východe, podobným vznikajúcemu obrannému štítu v Európe. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostavenú predstaviteľku Pentagónu Madelyn Creedonovú.
Toto úsilie môže skomplikovať americké vzťahy s Ruskom a Čínou, ktoré sa obávajú, že to môže ohroziť ich bezpečnosť, aj keď USA tvrdia, že štíty majú chrániť len pred štátmi ako Irán a Severná Kórea, poznamenala agentúra Reuters.

Snahy o nové regionálne obranné štíty zahŕňajú dva trilaterálne dialógy - s Japonskom a Austráliou a ďalší s Japonskom a Južnou Kóreou, uviedla Creedonová. Na Blízkom východe bude Washington podporovať "interoperabilitu a zdieľanie informácií" medzi Saudskou Arábiou, Kuvajtom, Bahrajnom, Katarom, Spojenými arabskými emirátmi a Ománom.

Creedonová dodala, že takéto štíty by mohli čeliť odhaleným hrozbám zo strany Iránu a Severnej Kórey a mohli by pomôcť brániť USA pred akýmikoľvek raketami dlhého doletu, ktoré by tieto dve krajiny mohli vyvinúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok