Dav ubil študenta na smrť, vraj mal liberálne názory

TA3 ČTK
14.4.2017 06:54

Dav študentov V Pakistane ubil na smrť spolužiaka, podozrivého z rúhania sa voči islamu, ďalšieho vážne zranili. K lynčovaniu došlo v univerzitnom areáli v meste Mardan na severozápade krajiny, ktorý následne uzatvorili, uviedla stanica BBC. Polícia tvrdí, že podozrivých z brutálnej vraždy zadržala.

Dav ubil študenta na smrť, vraj mal liberálne názory
foto ilu SITA/AP

Išlo o fámy

Zavraždený bol podľa miestnych médií študentom žurnalistiky. Podľa anonymných zdrojov z miestnej univerzity si vyslúžil nepriazeň spolužiakov svojimi liberálnymi a kritickými názormi, nechodil ani na piatkové modlitby.

Video nie je vhodné pre deti a citlivé povahy.


Útočníci si údajne mysleli, že napadnutí študenti publikovali na sociálnych sieťach rúhačské komentáre, ale podľa polície išlo o fámy, v skutočnosti ich kvôli rúhaniu sa nevyšetrovala. Podľa inej verzie, tiež od anonymného zdroja z univerzity, sa študenti dostali do tak vášnivého sporu so spolužiakmi ohľadom náboženstva, že ich učitelia radšej zamkli v jednej miestnosti, aby ich ochránili. Nasledoval však útok davu, mučenie a smrť.

Video zobrazujúce lynč podľa agentúry Reuters ukazuje, že študenta vyzliekli donaha a skupina asi desiatich spolužiakov ho bila palicami s vyzývaním Alaha, zatiaľ čo ostatní sa pozerali.

Úrady to zneužívajú

Najmenej 65 ľudí prišlo od roku 1990 v Pakistane o život pre obvinenie z rúhania sa, ktoré v tejto moslimskej krajine považujú za neodpustiteľný zločin. V roku 2011 telesný strážca zavraždil guvernéra jednej z provincií po tom, ako vyzval k zmene zákonov proti rúhaniu sa.

Pakistanská vláda v marci požiadala Facebook a Twitter, aby pomohli identifikovať Pakistancov, ktorí zdieľajú na týchto sociálnych sieťach rúhačské komentáre. Podľa prísnych zákonov môžu človeka, ktorý uráža islam či proroka Mohameda, odsúdiť k trestu smrti.

Obvineniam z rúhania sa je podľa kritikov ťažko sa brániť, pretože pakistanské zákony nedefinujú, čo všetko možno považovať za urážku islamu. Obvinenia často zneužívajú úrady ako prostriedok k utláčaniu menšín a disentu, môžu poslúžiť aj pri vysporiadaní si osobných účtov, tvrdia kritici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok