Nemecký prezident Joachim Gauck dnes začal návštevu Poľska

TA3, TASR
27.3.2012 07:41

Novozvolený nemecký prezident plní jeden zo svojich prvých sľubov v úrade. Joachim Gauck ešte pred nástupom funkcie naliehal na to, aby Berlín zlepšil svoje vzťahy s Poľskom. Práve na ne bude počas svojho prezidentovania klásť dôraz.

Nemecký prezident Joachim Gauck dnes začal návštevu Poľska - prvú zahraničnú návštevu od svojho nástupu do funkcie. Poľský prezident Bronislaw Komorowski pozval hosťa na večeru, v utorok sa Gauck stretne aj s poľským premiérom Donaldom Tuskom.

Nemeckí lídri si už v minulosti niekoľkokrát vybrali Poľsko ako krajinu svoje prvej zahraničnej návštevy. Symbolickým gestom tak zdôraznili silné spojenectvo, ktoré sa medzi oboma štátmi vytvorilo po vojne. Nemecko napadlo Poľsko v roku 1939 a šesť rokov ho násilne okupovalo, pripomína tlačová agentúra AP.
Gauck je prvým nemeckým spolkovým prezidentom z niekdajšej NDR. Bývalého východonemeckého ochrancu ľudských práv a nestraníckeho teológa zvolili do funkcie 18. marca.

Predchádzajúci nemecký prezident Christian Wulff si za cieľ svojej prvej zahraničnej cesty zvolil Štrasburg a Paríž, jeho predchodca v úrade hlavy štátu Horst Köhler tiež navštívil Poľsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok