Polícia obvinila tri osoby, ktoré sa vyhrážali bombou na úradoch

TA3 TASR
13.4.2017 12:26

V súvislosti s výhražnými správami o umiestnení bômb na viacerých súdoch v rámci celého Slovenska polícia obvinila spolu troch ľudí. Informoval o tom I. viceprezident Policajného zboru Jaroslav Málik.

Najviac prípadov hlásia z Košíc

Dvoch mužov obvinil policajný vyšetrovateľ v súvislosti s poplašnou správou na súde v Košiciach. Práve v Košickom kraji strážcovia zákona od začiatku tohto roka evidujú najviac, až 12 takýchto prípadov.

„Vyšetrovateľ Policajného zboru vzniesol obvinenie dvom páchateľom z Košíc práve za zločin šírenia poplašnej správy, ktorý bol spáchaný formou účastníctva, pričom páchatelia sa mali tohto skutku dopustiť konaním dňa 8. 3., zatelefonovali na tiesňovú linku 112 a oznámili uloženie nástražného výbušného systému na košickom súde,“ uviedol Málik.

Medzi obvinenými je recidivista

Jedným z obvinených je Jozef D. z Košíc. Okresný prokurátor Košice I podal návrh na jeho vzatie do väzby. Informoval o tom hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. Jozef D. mal podľa obvinenia 8. marca v ranných hodinách prostredníctvom inej osoby telefonicky oznámil na tiesňovú linku 112 falošnú správu o nástražnom výbušnom systéme na košickom súde.

"V dôsledku toho boli vykonané prehliadky a evakuácia budov, čím spôsobil škodu za viac ako 10.000 eur. Návrh na vzatie do väzby bol podaný pre obavu, že obvinený ujde alebo sa bude skrývať, a tiež z obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti," uviedol Filičko.

Obvinený je už šesťkrát súdne trestaný recidivista. Pravdepodobným motívom konania bolo, že v daný deň sa malo uskutočniť pojednávanie v jeho trestnej veci. "V prípade uznania viny  hrozí obvinenému trest odňatia slobody tri až osem rokov," konštatoval hovorca krajskej prokuratúry.

Zásah polície je nákladný

Ďalší prípad sa týka súdu v Novom meste nad Váhom. Za šírenie poplašnej správy v tomto meste vzniesol policajný vyšetrovateľ obvinenie jednej osobe.

Strážcovia zákona okrem toho informovali aj o ďalšom prípade z Košíc, kde má byť vznesené obvinenie ďalšej osobe. Motívom konania obvinených bola podľa Málika snaha zmariť súdne konanie, ale v jednom prípade aj otestovať reakciu záchranných zložiek.

Málik upozornil, že každý jeden takýto prípad stojí záchranné zložky desaťtisíce eur, navyše nasadené sily a prostriedky môžu chýbať na inom mieste. Dotknuté orgány teda podľa jeho informácií budú vymáhať aj náhradu spôsobenej škody. Trestná sadzba je v uvedených prípadoch od troch do ôsmich rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok