Obesili islamistov, ktorí mali na svedomí granátový útok na diplomata

TA3 TASR
13.4.2017 08:37

Bangladéšske úrady popravili obesením popredného predstaviteľa zakázanej militantnej skupiny a dvoch jeho komplicov za granátový útok na britského diplomata v islamskej svätyni z roku 2004.

Obesili islamistov, ktorí mali na svedomí granátový útok na diplomata
SITA/AP (ilustračné foto)

Zahynuli traja ľudia

Útok zabil troch ľudí a niekoľko ďalších zranil. Jeho hlavný cieľ - vtedajší britský vysoký komisár Anwar Choudhury - atentátu tesne unikol.

Minister vnútra Asaduzzamán Chán povedal, že vodcu skupiny Harkatul džihád, muftího Hannána, a jedného z jeho spolupracovníkov obesili vo väznici neďaleko bangladéšskej metropoly Dháka. Tretieho muža popravili v tom istom čase v severovýchodnom okrese Silhet, informovala agentúra AP.

Jeden z najobávanejších radikálov

Skupina Harkatul džihád chcela zaviesť v Bangladéši islamské právo šaría a je obviňovaná z ďalších útokov v rokoch 1999-2005, pri ktorých zahynulo vyše 100 ľudí.

Hannán bol jedným z najobávanejších radikálnych islamistov v Bangladéši. V roku 1990 sa zapojil do vojny v Afganistane, kde bojoval proti Sovietom a utrpel tam zranenie. Po návrate do vlasti sa stal vodcom Harkatul džihádu. Skupinu založili v Pakistane, kde Hannán predtým študoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok