Trump vraj zvažuje tvrdé sankcie voči KĽDR, Kim hrozí útokom

TA3 ČTK
13.4.2017 06:37

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že v rámci odvetných opatrení proti KĽDR uvalí na Severnú Kóreu ropné embargo, jej aerolinky zaradí na čiernu listinu, bude zadržiavať severokórejské nákladné lode či potrestá čínske banky za obchodovanie s Pchongjangom. Pre agentúru Reuters to prezradil nemenovaný americký činiteľ.

"Je veľa vecí, ktoré prichádzajú do úvahy, a to v podstate až k obchodnej karanténe KĽDR," uviedol americký predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity. Upresnil, že Trumpova administratíva pracuje na celej škále tvrdých sankcií, ktoré by boli následne uplatňované v reakcii na správanie sa KĽDR.

Niektoré z odvetných opatrení by vyhlásili Spojené štáty, ďalšie by mohli spadať pod OSN. USA už na posledný balistický raketový test Kimovho režimu zareagovali tým, že do oblasti Kórejského polostrova vyslali vojenské plavidlá na čele s lietadlovou loďou.

Pchjongjang to označil za vojenskú provokáciu a pohrozil jadrovým útokom. Washington dal medzitým na vedomie, že by uvítal zapojenie Číny do riešenia severokórejskej krízy. Upozornil ale, že je pripravený jednať aj sám, pokiaľ Peking nebude ochotný pripojiť sa k tvrdšiemu postupu voči KĽDR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok