Maďari vyšli do ulíc, pred sídlom Fideszu sa ozývali protivládne heslá

TA3 TASR
12.4.2017 22:01

Tisíce protestujúcich na budapeštianskom Námestí hrdinov vytvorili po demonštrácii obrovské srdce, do ktorého umiestnili nápis "Civil" (občiansky).

Okrem novely vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje fungovanie Stredoeurópskej univerzity, protestovali aj proti vládou pripravovanej legislatívnej úprave namierenej proti civilnému sektoru. Oficiálne zhromaždenie, na ktorom sa podľa komerčnej televízie ATV zúčastnilo okolo 8000 ľudí, sa skončilo o 19.00 h. Zhruba 3000 protestujúcich sa potom vydalo smerom k susednej ulici Lendvay, kde sídli vládna strana Fidesz.

Dav skandoval heslá ako "Policajný štát!", "Špinavý Fidesz!", "Vlastizradcovia!", "Vo dne v noci klamete!" či "Orbán zmizni!" a na policajtov uzatvárajúcich vstup do ulice hádzali papierové lietadielka. Polícia o 19.35 h oznámila protestujúcim, ktorí sa tlačili na policajný kordón, že konajú protiprávne a vyzvala ich aby ustúpili.

Dav však odmietol cúvnuť a mnohí si sadli na zem pred policajtov. Okolie sídla Fideszu stráži množstvo policajtov a ďalšie jednotky sú pripravené na nasadenie v okolitých uliciach.Časť protestujúcich má v pláne až do rána blokovať dopravu na rušnej križovatke Oktogon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok