Vo veku 87 rokov zomrel známy sochár Teodor Baník

TA3 TASR
12.4.2017 19:01

Po ťažkej chorobe na zlyhanie srdca zomrel vo veku 87 rokov známy slovenský sochár a blízky priateľ Alexandra Dubčeka Teodor Baník. TASR o tom informoval jeho syn Andrej Baník.

Vo veku 87 rokov zomrel známy sochár Teodor Baník
SITA/Tomáš Benedikovič

Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční v stredu 19. apríla o 16.00 h v bratislavskom krematóriu. Teodor Baník sa narodil 28. novembra 1929 v Bratislave. V rokoch 1949-1954 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na oddelení figurálneho sochárstva u prof. Alexandra Trizuljaka, prof. Jozefa Kostku. V rokoch 1957-1960 bol učiteľom modelovania na SŠUP v Bratislave, od roku 1961 pôsobil na VŠVU na katedre sochárstva - odbor práca v keramike.

Jeho sochárske dielo je zamerané na komornú a pamätníkovú tvorbu a na výtvarné riešenie v architektúre. Pôsobil prevažne v Bratislave. Základom sochárskej tvorby Teodora Baníka je reflektovanie námetových zdrojov moderného realistického sochárstva. V Baníkovej tvorbe bola samozrejmosťou citovosť, ba aj sentiment. V modernej slovenskej keramikárskej tvorbe rozvíjal možnosti figurálnej tvorby. Bol považovaný za blízkeho priateľa Alexandra Dubčeka a jeho rodiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok