Merkelová zrejme bude súhlasiť s posilnením eurovalu

TASR, TA3
26.3.2012 21:38

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes prvý raz signalizovala, že je ochotná súhlasiť s paralelným fungovaním stabilizačných fondov eurozóny. Tým by sa uvoľnila cesta na posilnenie úverovej kapacity mechanizmov na pomoc krajinám eurozóny, čo by mohlo prispieť k upokojeniu trhov.

Merkelová na stretnutí konzervatívnych kresťanských demokratov CDU uviedla, že si vie predstaviť paralelné fungovanie oboch záchranných fondov - EFSF a ESM. Eurozóna by mala v prípade potreby k dispozícii až 740 miliárd eur pre problémové krajiny.

V Európskom fonde finančnej stability (EFSF), ktorého pôvodná úverová kapacita bola 440 miliárd eur, ešte zostáva približne 240 miliárd eur. Zo zvyšných 200 miliárd eur sa financujú záchranné balíky pre Grécko, Írsko a Portugalsko. Berlín už v nedeľu (25. 3.) signalizoval, že spolková vláda bude súhlasiť, aby EFSF bol aktívnym veriteľom aj po vzniku stáleho Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) tento rok v lete. Kapacita ESM je 500 miliárd eur. Po vzniku ESM by EFSF mal fungovať ešte od polovice roka 2012 do polovice roka 2013. To by však zároveň znamenalo zvýšenie záruk Nemecka z 211 miliárd eur na 290 miliárd eur.

Podľa komisára EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna sa na paralelnom fungovaní EFSF a ESM ministri financií eurozóny dohodnú na piatkovom stretnutí (30. 3.), ktoré sa bude konať v Kodani.
Nemecko je pod tlakom medzinárodných partnerov, aby súhlasilo s navýšením prostriedkov, ktoré majú stabilizačné mechanizmy na pomoc krajinám eurozóny. Niektoré štáty, ako napríklad Británia, dali jasne najavo, že bez toho odmietajú dať Medzinárodnému menovému fondu (MMF) k dispozícii dodatočné prostriedky.

Informovali o tom agentúra Reuters a Financial Times.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok