Merkelová dostala účet za migrantov. Mesto žiada státisíce eur

TA3 TASR
12.4.2017 12:23

Nemecké mesto Freiberg zaslalo úradu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej účet za náklady, ktoré samospráve vznikli v súvislosti s utečencami prijatými v minulom roku.

Merkelová dostala účet za migrantov. Mesto žiada státisíce eur
SITA/AP

Prijali stovky žiadateľov o azyl

Starosta Freibergu Sven Krüger zaslal účet na 736.200 eur spojený s integráciou 1700 utečencov priamo kancelárke, uviedol hovorca spolkovej krajiny Sasko pre vydanie denníka Freie Presse.

"Kancelárka opakovane prisľúbila, že nedôjde k nárastu daní ani požičiavaniu na financovanie utečeneckej krízy a že rozpočty miestnych samospráv nebudú dodatočne zaťažované," povedal sám Krüger pre spravodajský portál týždenníka Focus.

Potreba úprimnej diskusie

Freiberg, mesto s takmer 42.000 obyvateľmi ležiace neďaleko hranice s Českou republikou, prijal pomerne veľký počet utečencov. "Momentálne tu s nami žije 1700 žiadateľov a azyl a uznaných utečencov. To predstavuje štyri percentá našich obyvateľov na rozdiel od približne jedného percenta v celom Nemecku," uviedol Krüger.

Dodal, že táto záležitosť preňho nie je primárne o peniazoch, ale zdôraznení potrebu otvorenej a úprimnej diskusie o záťaži utečeneckej krízy pre miestne samosprávy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok