Predvolebná debata prezidentských kandidátov

TA3 SITA
9.3.2014 14:27

Prinášame vám predvolebné debaty prezidentských kandidátov.

Hosťami predvolebnej debaty prezidentských kandidátov boli G. Bárdos, J. Čarnogurský, R. Fico, P. Hrušovský, A. Kiska, M. Kňažko a R. Procházka.

Hosťami predvolebnej debaty prezidentských kandidátov boli aj: J. Behýl, V. Fischer, J. Jurišta, S. Martinčko, M. Melník a J. Šimko.

Prezident SR má byť silný politický líder, ktorý vďaka svojej autorite dokáže vstúpiť do rôznych politických procesov, tvrdí prezidentský kandidát strany Smer-SD premiér Robert Fico. "Ale nie riešiť nezamestnanosť, zdravotníctvo, to sú nezmysly, toto nie je úloha prezidenta," vyhlásil Fico v dnešnej predvolebnej relácii televízie TA3 V politike. Hlavou štátu by podľa jeho slov mal byť človek, ktorý dokonale pozná slovenský politický systém a ktorý má reálne skúsenosti s fungovaním krajiny. "Preto tiež nerád počúvam, keď nás atakujú kvôli dohodám, ktoré vznikajú pri zmenách Ústavy SR. To nie je také jednoduché. Prosím niektorých kandidátov, už nech prestanú šíriť naivný romantizmus. Ja nechcem, aby na Slovensku bola prezidentom bábka, ktorá bude sedieť v Grasalkovičovom paláci odtrhnutá od reality, od toho, ako funguje slovenský politický systém, ktorý je založený na politických stranách," povedal Fico. Dohodu, ktorú Smer-SD s KDH dosiahli pri zmene ústavy, si premiér váži. Akákoľvek zmena ústavy totiž podľa neho vyžaduje obrovské politické úsilie. "A pokiaľ by napríklad prezident mal záujem vstúpiť do procesu zmeny ústavy, tak musí vedieť, s kým má komunikovať, ako dávať dohromady ľudí, musí mať reálne politické skúsenosti," dodal. Fica tiež mrzí, ak im vyčítajú, že majú v rukách kreslo premiéra aj predsedu parlamentu. "Prečo niekto spochybňuje, že má dnes Smer predsedu vlády a predsedu parlamentu, veď sme dostali 44 percent vo voľbách," pýtal sa Fico. Predseda vlády odmieta hovoriť o koncentrácii moci v rukách Smeru, pretože ide o rozhodnutie voličov.

Občiansky kandidát Milan Kňažko na Ficove vyjadrenie reagoval s tým, že rozhodnutie občanov treba rešpektovať. "Pred tým sa treba skloniť a treba to rešpektovať, pokiaľ ide o vládnu moc, pokiaľ ide o väčšinu v parlamente. Menej to platí, pokiaľ ide o kontrolné orgány," uviedol. Na čele Najvyššieho kontrolného úradu je podľa Kňažka človek, ktorý už dva roky nemá plnú legitimitu, Smer však viacero návrhov opozície odmietol. "Keby som chcel naozaj transparentne uskutočňovať svoju moc a plniť ju tak, ako som to sľúbil, ja by som vyžadoval nezávislú kontrolu a nebránil by som sa jej. Takže to je to, čo vám vyčítam ja, pán premiér. Nie to, že máte väčšinu, to treba rešpektovať," doplnil. Ficovi tiež vyčíta, že generálneho prokurátora si zvolili sami, ale aj to, že pred voľbami chce Smer zmeniť súdnu moc. "Dosť ťažko je mi veriť, že predseda strany sa dňom zvolenia stane nadstranícky prezident. Ja tomu osobne ako volič neverím a pravdepodobne nie som sám," uzavrel.

Ak prezident pochádza z nejakej politickej strany, je to problém aj podľa prezidentského kandidáta Andreja Kisku. "Ak je niekto 20 rokov v politickej strane, ak si vybuduje na jej pozícii svoje meno, dokonca mu strana zaplatí aj kampaň a potom sa postaví a chce byť skutočne nezávislý a nestranícky prezident, tomu uverí človek veľmi ťažko," povedal. Slovensko podľa neho potrebuje skutočne nezávislého a nestraníckeho prezidenta, ktorý chce zabojovať za ľudí.

Kandidát SMK Gyula Bárdos je, naopak, presvedčený, že nemôže byť chyba, keď niekto je, alebo bol členom politickej strany. "Ten človek musí byť čitateľný a občan musí vedieť, čo ten kandidát dokázal a čo robil. Musí byť osobnosťou, musí byť slobodným človekom a musí byť morálne čistý. Ten, ktorý je morálne čistý a ktorý nie je figúrkou, tak je jedno, či bol v tej, alebo onej strane. Keď dostane mandát od občanov, vie byť nadstranícky, lebo tá funkcia je o tom," poznamenal. Hlava štátu by podľa Bárdosa mala byť štátnikom, prezident by mal byť prvým občanom všetkých občanov. "A toto absentuje už desať rokov," myslí si.

Prezident by podľa kandidáta Ľudovej platformy Pavla Hrušovského (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) mal byť prirodzenou autoritou, ktorého si ľudia vážia. Zo zahraničných návštev by mal prinášať nové pracovné príležitosti a mal by pomáhať domácim podnikateľom predávať v zahraničí. "To považujem za súčasť normálnej agendy podľa ústavných právomocí prezidenta. Prezident naozaj potrebuj mať skúsenosti," povedal. "Ja rešpektujem každého jedného, nejaké prednosti, byť úspešný manažér, podnikateľ, robme každý to, čo robiť vieme a čo robiť chceme," dodal. Hrušovského podľa vlastných slov baví politika, do ktorej vkladá všetko.

"Nejde o tú väčšinu, ktorú máte, ale o to, ako pyšne s ňou nakladáte a aký malý úžitok z toho majú práve tí, ktorým ste sľubovali istoty a ako veľmi sa aj za vašej vlády roztvárajú nožnice medzi tou čoraz tenšou vrstvou najbohatších a ľuďmi, ktorí žijú z ruky do úst," reagoval na Fica ďalší občiansky kandidát Radoslav Procházka.

Problémom Slovenska podľa kandidáta Jána Čarnogurského je aj to, že súčasná slovenská politická scéna podľa názoru ľudí nesprávne pomenúva politické problémy. "Dajme tomu bezpečnosť občanov, sociálne problémy a podobne. A z toho hľadiska najmä politické strany musia zaregistrovať, že občania s väčšou pozornosťou vnímajú hlasy, ktoré tieto sociálne a politické problémy pomenúvajú inak ako strany, ako doterajšia politická scéna," hovorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok