Najvyspelejšie krajiny neuvalia sankcie na Moskvu, chcú ju presvedčiť

TA3 TASR
11.4.2017 16:10

Predstavitelia skupiny G7, ktorá združuje priemyselne najrozvinutejšie krajiny sveta, sa na summite v talianskom meste Lucca nedohodli na sankciách voči Rusku a Sýrii.

Britský návrh nepodporili

Ministri zahraničných vecí štátov G7 sa usilovali o dosiahnutie spoločného stanoviska k sýrskemu konfliktu ešte predtým, ako šéf americkej diplomacie Rex Tillerson navštívi Moskvu, kde sa pokúsi ruských činiteľov presvedčiť, aby nepodporovali Damask.

Členské štáty G7 sa však zhodli na tom, že ukončiť sýrsky konflikt nebude možné, kým bude pri moci sýrsky prezident Bašár Asad. Sankcie voči vysokopostaveným armádnym činiteľom, ktoré navrhovala Británia, účastníci summitu nepodporili. Stretnutie sa konalo v reakcii na nedávne použitie chemických zbraní v Sýrii.

Tillerson obhajoval útok

Sýrska vláda poprela, že útok na povstalcami ovládané mesto Chán Šajchún, pri ktorom minulý týždeň zahynulo 89 ľudí, vykonali jej ozbrojené sily. Spojené štáty ako odvetu vypálili 59 striel s plochou dráhou letu na sýrsku leteckú základňu, z ktorej bol údajne vykonaný chemický útok, čo si vyžiadalo najmenej šesť ľudských životov.

Tillerson po skončení summitu G7 vyhlásil, že americký útok bol "nevyhnutný a vykonaný v záujmu americkej národnej bezpečnosti". "Nechceme, aby sa nekontrolovaný arzenál sýrskych chemických zbraní dostal do rúk Islamského štátu alebo iných teroristických skupín, ktoré by mohli chcieť zaútočiť na USA alebo našich spojencov," povedal Tillerson.

"Neprajeme si ani to, aby sa použitie chemických zbraní stalo normou v Sýrii alebo inde," dodal americký diplomat, ktorý sa presunie do Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok