Dobrovoľníkom ich skutky aj tento rok priniesli verejné uznanie

TA3 SITA
11.4.2017 06:42

Na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí ocenili výnimočných ľudí, ktorí svojimi aktivitami robia tento svet o čosi lepším.

Podujatie pripravil rezort diplomacie

Výnimočné ocenenie za ľudskosť a nezištnú pomoc in memoriam rehoľnej sestre Veronike Terézii Ráckovej, ktorá zomrela vlani v máji na následky postrelenia v Južnom Sudáne, kde pôsobila ako lekárka, udelil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák počas podujatia Dobrovoľník roka 2016.

Na slávnostnom udeľovaní ocenení v priestoroch MZV sa zišli dobrovoľníci a predstavitelia mimovládnych organizácií. Podujatie pripravil rezort diplomacie v spolupráci s Národným dobrovoľníckym centrom CARDO.

Ocenenie v kategórii Dobrovoľník SlovakAid si prevzal Samuel Čellár, ktorý v Keni pomáhal pri projektoch zameraných na zlepšenie životných podmienok pre miestnych obyvateľov prostredníctvom pestovania sezamu.

Inicioval tiež zbierku pre 30 sirôt žijúcich v nevhodných podmienkach. Cenu si prevzal z rúk štátneho tajomníka MZVaEZ SR Lukáša Parízka. Laureátkou ocenenia v kategórii Zahraničný dobrovoľník na Slovensku sa stala česká občianka Aneta Balejová.

Vyšší rozmer ľudskosti

Minister Lajčák vo svojom príhovore ocenil fakt, že význam dobrovoľníckej práce narastá každým rokom – a to nielen pre zvyšujúce sa množstvo najrôznejších kríz a konfliktov, ale aj pre ich brutalitu a ďalekosiahly dopad na obyvateľstvo. A práve dobrovoľníci dávajú riešeniu kríz svojou nezištnosťou vyšší rozmer ľudskosti.

„Slová vďaky patria všetkým vám v tejto sále, ženám, mužom a osobitne starším z vás, ktorí ste súčasťou komunity dobrovoľníkov. Slovensko aj vďaka vám poskytuje pomoc v zahraničí v tých najťažších podmienkach, na ozaj nebezpečných miestach. Moje želanie do roku 2017 je prosté. Pokračujte v tom, čo robíte a v čom tak výnimočne reprezentujete Slovensko v zahraničí. Máte moju osobnú podporu, ale najmä – vnímajúc profesionálne aj ľudsky súčasné pomery vo svete – si dávajte na seba pozor. Verím, že sa tu stretnete budúci rok opäť, a to všetci a v zdraví,“ povedal minister Lajčák.

S vysielaním dobrovoľníkov začalo MZVaEZ SR v roku 2012. V roku 2016 bolo cez SlovakAid vyslaných 32 dobrovoľníkov prevažne do Afriky. Súčasťou podujatia bola  aj  výstava fotografky Márie Mühl, ktorej fotografie zachytávajú slovenský projekt v Keni zameraný na pomoc talentovaným slobodným matkám žijúcim v meste Eldoret.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok