Na úradoch a súdoch po celom Slovensku nahlásili bomby

TA3 TASR
10.4.2017 12:27

Prácu na viacerých okresných úradoch a súdoch paralyzovali neznámi páchatelia, ktorí v nich nahlásili bomby. Polícia prijala potrebné opatrenia a začala budovy prehľadávať.

Už 14. poplach v Košiciach

Evakuácia budovy troch okresných súdov, ako aj krajského súdu v Košiciach na Štúrovej ulici a ďalšej súdnej budovy na Tichej ulici sa začala o 08.46 h. „Ukončená bola s negatívnym výsledkom – na Tichej ulici o 10.00 h a na Štúrovej o 10.45 h,“ potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová. Následne boli budovy sprístupnené pre verejnosť.

"V čase šírenia poplašnej správy neznámym páchateľom bolo vo všetkých priestoroch Krajského súdu v Košiciach a troch okresných súdov približne 450 zamestnancov, sudcov a účastníkov pojednávaní," informovala Gálová. Na akcii sa zúčastnili policajti, príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže, psovodi i hasiči. Anonymné výhražné telefonáty zamestnávajú košickú políciu a záchranárov najviac zo Slovenska. V Košiciach išlo tento rok už o 14. prípad údajnej bombovej hrozby na súde.

Anonym konkrétny nebol

Hrozbe bombového útoku čelili napríklad okresné súdy v Nitrianskom kraji. Na polícii nahlásil umiestnenie nástražného výbušného systému neznámy anonym, ktorý nešpecifikoval miesto umiestnenia výbušniny. „Na všetkých okresných súdoch v rámci celého Nitrianskeho kraja sme museli robiť prehliadky objektov. Okresný súd v Nitre už normálne funguje,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Rovnaký problém riešili aj na väčšine pracovísk okresných úradov v Považskej Bystrici, Novom Meste nad Váhom a Žiari nad Hronom. Pre niekoľkohodinové policajné prehliadky ich museli zatvoriť pre verejnosť.  V Považskej Bystrici však podľa ministerstva stále poskytuje služby odbor katastra a v Žiari nad Hronom odbor katastra a odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií. Tieto pracoviská totiž sídlia na iných adresách ako centrály úradov a ich klientske centrá.

Škôlkarov museli evakuovať

Anonymné hrozby zasiahli aj Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou. Mesto preto pristúpilo i k evakuácii susednej materskej školy. Deti z MŠ na ulici Hollého premiestnili do Základnej školy na Duklianskej ulici, informoval hovorca mesta Miroslav Schlesinger.

"O deti je dobre postarané a sú v bezpečí. Mesto pre ne zabezpečilo aj prevoz stravy, takže majú všetko k dispozícii," skonštatoval Schlesinger. Svoje deti si rodičia môžu podľa neho vyzdvihnúť priamo v základnej škole. Pre rovnakú hrozbu evakuovali i budovu Okresného súdu v Prievidzi. Zasahovali tam záchranári z Falck Záchranná, potvrdil hovorca spoločnosti Vladimír Vanko.

Viaceré pojednávania odročili

Nahlásenie výbušniny na súdoch neznámou osobou spôsobilo evakuáciu súdov aj v Prešovskom kraji. Ako uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová, týkalo sa to všetkých ôsmich okresných súdov v kraji, nie však Krajského súdu v Prešove.

Policajti priebežne prehľadávali súdne budovy. Zhruba po dvoch hodinách bombu vylúčili na súdoch v Prešove a v Humennom a mohlo sa tam začať pracovať. Niektoré pojednávania zvolané na dnešný deň sa budú konať, pre viaceré však museli určiť náhradný termín. Podľa Petrufovej väčšina súdov v kraji bola ešte aj po troch hodinách zatvorená a sú tam policajti so psami cvičenými na vyhľadávanie výbušnín.

Okresné súdy na základe anonymu prehľadali aj v Žiline. "V celom Žilinskom kraji boli vykonané prehliadky príslušných okresných súdov, pričom ani na jednom nebola nájdená žiadna bomba," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok