S obeťami útokov na kresťanov sa rozlúčili v zničenom kostole

TA3 TASR
10.4.2017 11:12

Kresťania v Egypte sa rozlúčili s obeťami dvoch krvavých útokov, ktoré sa odohrali v mestách Alexandria a Tanta. Ulicami Alexandrie aj Tanty sa vybral dav smútiacich. Odprevadili obete do poničeného kostola, kde sa s nimi prišli rozlúčiť príbuzní. Atentátnici zabili priamo v kostoloch 45 ľudí a vyše 100 ďalších výbuchy zranili.

Svedkom útokov aj koptský pápež

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyhlásil trojmesačný mimoriadny stav ako odpoveď na bombové útoky na dva koptské kostoly v mestách Tanta a Alexandria.  K zodpovednosti za samovražedné útoky, ktoré si vyžiadali najmenej 45 mŕtvych, sa prihlásili militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát.

Sísí pred vyhlásením mimoriadneho stavu nariadil rozmiestnenie armády na dôležitých bodoch po celej krajine. Udalosti boli poslednými zo série útokov na kresťanskú menšinu žijúcu v
Egypte. Krátko pred výbuchom pri Kostole sv. Marka v Alexandrii tam slúžil slávnostnú bohoslužbu koptský pápež Tawadros II.; v čase výbuchu sa stále nachádzal v chráme, vyviazol však bez zranení.

Lajčákov sústrastný telegram

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zaslal v súvislosti s teroristickým útokom na koptské chrámy sústrastný telegram svojmu egyptskému rezortnému kolegovi Sámihovi Šukrímu, informoval tlačový odbor rezortu diplomacie v Bratislave.      

"S rozhorčením a zármutkom som prijal tragickú správu o teroristických útokoch v deň, keď si koptskí občania Egypta pripomínali Kvetnú nedeľu. V súvislosti so smrťou nevinných obetí v Tante a Alexandrii žialim spolu s pozostalými a celým egyptským ľudom," vyjadril svoju účasť minister Lajčák.      

Zároveň zdôraznil, že Slovensko sa aktívne a trvalo zapája do boja proti hrozbe terorizmu, a ubezpečil Šukrího o solidarite svojej krajiny v boji egyptského ľudu proti terorizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok