Drucker s lekármi pracuje na sieti špecialistov podľa okresov

TA3 TASR
9.4.2017 13:02

Slovensko nemá zlé zdravotníctvo. Nie je katastrofálne a nie je čiernou dierou. Povedal to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) v diskusnej relácii TA3 V politike. Uvedomuje si, že verejnosť chce zmeny v zdravotníctve vidieť hneď. To však podľa neho nie je reálne. "Zavádzanie zmien chvíľu trvá," povedal.

Návrh na dofinancovanie v máji

Drucker vie, že systém je nedofinancovaný, že ľudia sa sťažujú na dlhé čakacie doby u špecialistov či zlý stav budov zdravotníckych zariadení. Minister chce, aby tento rok došlo k dofinancovaniu zdravotníctva. Návrh na dofinancovanie by podľa neho mohol byť hotový v apríli či máji. Minister momentálne s lekármi pracuje aj na minimálnej sieti špecialistov podľa okresov. Tá by podľa neho mala zaručiť, aby čakacie doby neboli také dlhé.

Drucker sa vyjadril aj k zrušenému návrhu na doplnkové ordinačné hodiny v poobedných hodinách. Podľa neho na to ešte nevyzrela doba. Odmieta však, aby lekári objednávali pacientov v rámci ordinačných hodín na presný čas za poplatok.

Minister odmieta, aby bola Všeobecná zdravotná poisťovňa odštátnená, ako to navrhujú niektorí opoziční poslanci. Nie je to podľa neho vecná debata. Štát má mať podľa neho "kontrolu nad mechanizmami". Často totiž počúva, že "súkromné zdravotné poisťovne šetria na poskytovaní zdravotnej starostlivosti".

Zmeny v riadení nemocníc

Zmena nastala aj vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, kde v dozornej rade má zastúpenie aj parlamentná opozícia. "Dali sme možnosť aj tretiemu sektoru kontrolovať verejné financie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni," povedal Drucker.

Šéf rezortu poukázal na to, že ministerstvo v zdravotníckych zariadeniach v jeho pôsobnosti zriadilo dozorné orgány, či rady riaditeľov. "Realizujeme zmeny v oblasti riadenia nemocníc, v kolektívnych, štatutárnych orgánoch. To znamená, že dnes už nie jeden človek rozhoduje, riadi, ale existuje štandardný kolektívny orgán," vysvetlil Drucker.

Nemocnice prešli na nové podmienky centrálneho obstarávania. Po CT prístrojoch sa cez verejnú súťaž budú nakupovať napríklad aj postele pre pacientov. Aktuálne ministerstvo chystá technické špecifikácie pre centrálne obstarávanie "ťažkej" zdravotníckej techniky, napríklad MR, RTG zariadení, či mamografov. Ako konštatoval minister, od 1. januára tohto roka sa postupne zapájajú nemocnice do DRG systému. "To je nový transparentný spôsob odmeňovania nemocníc," vysvetlil Drucker.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok