Sociálnymi sieťami sa šíri Modrá veľryba, zapríčinila samovraždy vraj aj u nás

TA3 TASR
8.4.2017 12:17

Na sociálnych sieťach sa objavila nebezpečná hra Modrá veľryba, ktorá môže stáť za zvýšeným počtom samovrážd tínedžerov v poslednom období v Rusku.

Sociálnymi sieťami sa šíri Modrá veľryba, zapríčinila samovraždy vraj aj u nás
TASR

Dva prípady samovrážd mladých

"Na istej sociálnej sieti použijete hešteg s určitým heslom a niekto z "kurátorov" hry vás skontaktuje s úlohou, ktorú máte zvládnuť. Týchto úloh je 50 a každú z nich musíte po splnení odfotiť, nahrať na video alebo nejako dokázať, že ste ju naozaj splnili," vysvetlil priebeh hry psychológ a riaditeľ internetovej poradne pre mladých ľudí Marek Madro. Na Slovensku sú podľa jeho slov už dva prípady samovrážd mladých, v ktorých sa spomína prepojenie na túto hru.

Úlohy sú podľa jeho slov rôzne od písania hesiel na ruku, vyrezávania symbolov do kože po postavenia sa do okna vo výškovej budove. "Až nakoniec posledná úloha, ktorou je samovražda," podotkol psychológ. Hra prebieha 50 dní a úlohu vždy mladí hráči dostanú o 4.20 h  ráno. Madro tvrdí, že ak sa niekto počas hry zľakne a z hry chce odísť, stretnete sa s vyhrážaním, vydieraním a obrovským tlakom, ktorý na neho "kurátori" vyvinú.

Myšlienky na smrť

Internetová poradňa IPčko.sk od svojho vzniku v roku 2012 zaznamenala 50.000 kontaktov s mladými ľuďmi, ktorí sa na psychológov obracajú o pomoc v krízových situáciách. Aj myšlienky na samovraždu mladých ľudí sú každodennými témami rozhovorov.

Hra Modrá veľryba však desí aj odborníkov. "Mladí ľudia, ktorí sú súčasťou tejto hry alebo prežívajú pocity samoty, úzkosti alebo majú myšlienky na samovraždu, sa môžu obrátiť na odborníkov - psychológov, psychiatrov, ktorých nájdu vo svojom okolí. Taktiež na políciu alebo aj na našu bezplatnú internetovú poradňu IPčko.sk, prípadne na iné nonstop linky dôvery," povedala psychologička Veronika Kohútová.

Rodičom, ktorí majú strach o svoje dospievajúce deti, odkazuje, že najúčinnejším spôsobom, ako ich ochrániť, je priamo a otvorene s nimi komunikovať o ich pocitoch. Mladí ľudia sa na anonymné linky dôvery podľa nej obracajú najmä preto, že ich nikto vo svojom okolí nepočúva a dospelí im hneď dávajú rýchle návody na život. "Mladí sa potom cítia nepochopení a ľahko sa môžu stať obeťami tých, ktorí ponúkajú vyslobodenie z problémov aj prostredníctvom "hry o život" s názvom Modrá veľryba," podotkla psychologička.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok