Štokholm sa spamätáva z útoku, úrady potvrdili identitu podozrivého

TA3 ČTK TASR
8.4.2017 07:13

Zadržaným podozrivým z útoku nákladným autom v centre Štokholmu je 39-ročný muž pôvodom z Uzbekistanu. Na tlačovej konferencii to potvrdil prokurátor Hans Ihrman. Podozrivého útočníka ešte v piatok chytila švédska polícia. Prokurátor povedal, že dosiaľ nevypovedal.

Preverujú mobil a sociálne siete

Ihrman nevedel potvrdiť, či tento podozrivý vyjadril na sociálnych sieťach podporu džihádistickej skupine Islamský štát, alebo inej džihádistickej skupine. Vyšetrovatelia podľa neho aktuálne preverujú podozrivého mobilný telefón a kontá na sociálnych sieťach, aby sa zistilo pozadie celého činu.

Šéf švédskej národnej polície Dan Eliasson dodal, že zainteresovanie ďalších osôb do tohto činu "nemôžeme vyvrátiť". Túto hypotézu však vyšetrovatelia zatiaľ nevedia potvrdiť. Riaditeľ švédskej tajnej služby Anders Thornberg potvrdil, že o podozrivom v minulosti vedeli. Podozrivý sa v zložkách tajných služieb už dlhšie neobjavil, ale v minulosti v spisoch bol.

Útočník s odcudzeným nákladným autom sa v piatok popoludní vrútil medzi ľudí pri rušnej pešej zóne v centre švédskej metropoly a následne narazil do priečelia obchodného domu. Zomreli štyri osoby a viac než desať sa zranilo.

Podkopávanie demokracie

"Cieľom terorizmu je podkopať demokraciu. Ale takýto cieľ nebude vo Švédsku nikdy dosiahnutý," vyhlásil šéf švédskej vlády. "Tento druh aktivít nebude nikdy úspešný. Vieme, že naši nepriatelia sú brutálni vrahovia, a nikto iný. Náš odkaz bude vždy jasný: nikdy nás neporazíte, nebudete vládnuť našim životom, nikdy nevyhráte," dodal Löfven.

Podporu a účasť Švédsku vyjadrilo v piatok mnoho európskych krajín a taktiež USA s OSN. Podľa poslednej bilancie si útok vyžiadal štyroch mŕtvych a 15 zranených. Uzbeckej národnosti bol aj páchateľ nedávneho samovražedného útoku v petrohradskom metre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok