Prezident hovoril s Ficom o novej vláde, väčšina nominácií je uzatvorená

TASR, TA3
26.3.2012 11:36

Predseda Smeru-SD a dezignovaný premiér Robert Fico dnes informoval prezidenta SR Ivana Gašparoviča o zostavovaní vlády. TASR to potvrdil hovorca hlavy štátu Marek Trubač s tým, že väčšina nominácií je už uzavretá, avšak stále sú otvorené niektoré pozície.

Prezident hovoril s Ficom o novej vláde, väčšina nominácií je uzatvorená
SITA

Gašparovič bude podľa Trubača mená, ktoré mu Fico definitívne predloží, akceptovať a vymenuje ich za členov vlády. "V podstate inú možnosť nemá. Nemá síce lehotu, do ktorej to musí urobiť, ale v ústave sa píše, že na návrh predsedu vlády prezident ministrov vymenuje a odvolá, nie vymenúva a odvoláva," vysvetlil Trubač s dôvetkom, že výber nominantov je vecou a zodpovednosťou predsedu vlády a prezident do toho už nič nehovorí.

Podľa hovorcu je pre Gašparoviča dôležité aj obsadenie rezortu zahraničných vecí, keďže prezident reprezentuje krajinu navonok, ale aj post ministra obrany, lebo hlava štátu je najvyšším veliteľom vojsk. "Pán prezident tu očakáva taký výber, aby spolupráca bola dobrá. S pánom Miroslavom Lajčákom (nominant na post ministra zahraničných vecí, pozn. TASR) má vynikajúcu spoluprácu," deklaroval Trubač.

Fico a Gašparovič sa dnes zároveň dohodli na termíne a spôsobe menovania nového kabinetu. "Bude to 4. apríla počas prestávky ustanovujúcej schôdze NR SR. Presnú hodinu médiám ešte zverejníme," uistil Trubač.

Budúci predseda vlády Robert Fico už potvrdil niektoré mená členov novej vlády. Ministerstvo vnútra bude viesť Robert Kaliňák, rezort kultúry Marek Maďarič, ministerstvo financií Peter Kažimír, slovenskú diplomaciu Miroslav Lajčák a rezort školstva povedie Dušan Čaplovič. Isté členstvo v novej vláde by mali mať aj Peter Žiga (minister životného prostredia), Zuzana Zvolenská (ministerka zdravotníctva) a Ján Valko (minister hospodárstva). Podľa dnešného vydania Hospodárskych novín by sa mal ministrom spravodlivosti v novej vláde stať predseda Slovenskej advokátskej komory Tomáš Borec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok