Námietky demokratom nepomohli. Gorsuch sa dostal na Najvyšší súd

TA3 TASR
7.4.2017 20:26

Názorovo rozdelený americký Senát potvrdil post sudcu Najvyššieho súdu pre Neila Gorsucha. Konzervatívny sudca bol kandidátom republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Plénum Senátu ho podporilo v pomere hlasov 54 k 45.

Prekonal viacero prekážok

Gorsuch sa v súlade s ústavou a federálnymi zákonmi oficiálne ujme postu 113. sudcu Najvyššieho súdu po zložení dvoch prísah na slávnostných ceremoniáloch, ktoré by sa mali konať na pôde súdu a v Bielom dome v pondelok 10. apríla. Skladanie prísahy v Bielom dome bude verejným podujatím.

Gorsuch prekonal prvú prekážku k tomuto postu vtedy, keď nomináciu tohto konzervatívneho právnika odsúhlasil právny výbor Senátu pomerom hlasov 11:9.

Zmení sa pomer síl

Zarytý odpor demokratov voči Gorsuchovi má korene ešte v čase pôsobenia bývalého prezidenta Baracka Obamu. Miesto v deväťčlennej porote vplyvného Najvyššieho súdu USA je neobsadené od smrti konzervatívneho sudcu Antonina Scaliu vo februári 2016, pretože republikáni odmietali vypočuť Obamom nominovaného kandidáta Merricka Garlanda a celú vec zámerne naťahovali až do novembrových volieb hlavy štátu.

Dosiaľ trval pat medzi štyrmi konzervatívnymi a štyrmi ľavicovo-liberálnymi sudcami Najvyššieho súdu. Demokrati sa obávali, že vymenovanie 49-ročného Gorsucha by zmenilo rovnováhu síl v dlhodobom horizonte v prospech konzervatívcov, keďže sudcovia sú menovaní na doživotie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok