Peter Osuský sa vzdal prezidentskej kandidatúry

SITA TA3
29.1.2014 14:18

Prezidentský kandidát Peter Osuský sa vzdal kandidatúry, svoje rozhodnutie dnes alebo v najbližších dňoch oznámi predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi. Osuského kandidatúru podporovala SaS, za ktorú je poslancom Národnej rady SR.

Peter Osuský sa vzdal prezidentskej kandidatúry
SITA

Strana bude odteraz podporovať kandidatúru Radoslava Procházku. Ako povedal Osuský dnes na tlačovej besede, pravicový volič nemá v láske straníckymi lídrami navrhovaných kandidátov. Rád si vyberá. Osuský kandidoval, aby mobilizoval pravicového voliča, aby mal možnosť väčšieho výberu. „Prieskumy ukazujú, že pravicový volič si už vyberá,“ povedal Osuský s tým, že aj bez jeho kandidatúry má pravicový volič možnosť slušného výberu a teda má si z čoho vyberať. Osuský je presvedčený, že jeho voliči voliť pôjdu a vyberú si. Osuský tvrdí, že nerobili pri vzdaní sa kandidatúry zo strany nátlak. „Nie som smutný. Je to poznaná nutnosť,“ konštatoval.

Predseda SaS Richard Sulík ocenil štátnické gesto Osuského, ktorý svoje osobné záujmy podriadil záujmu spoločnosti. „Je dôležité spájať sily na pravicovom spektre a podporiť kandidatúru toho, kto má šancu uspieť v súboji s ľavicovým kandidátom,“ povedal. Podľa Sulíka v SaS rozhodli o podpore Procházku po zvažovaní viacerých kandidátov prijateľných pre ich voličov. Aj Sulík tvrdí, že na Osuského nátlak nevyvíjal. SaS podľa neho prišla s kandidatúrou Osuského, keď boli známi len traja prezidentskí kandidáti. Sulíka by nenapadlo, že ich bude 15.

Radoslav Procházka si váži rozhodnutie Osuského i SaS. Povedal, že sa mu podarilo presvedčiť Sulíka, že môže vyhrať prezidentské voľby. „Mojím cieľom nie je účasť, ale víťazstvo,“ dodal Procházka.

O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách po vzdaní Osuského bude uchádzať 14 kandidátov, čo je rekordný počet, v roku 2009 v prezidentských voľbách kandidovalo sedem osobností, v roku 2004 dvanásť a v roku 1999 desať. O hlasy voličov sa chcú uchádzať Robert Fico, Pavol Hrušovský, Jozef Behýl, Andrej Kiska, Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, Radoslav Procházka, Gyula Bárdos, Viliam Fischer, Milan Melník, Jozef Šimko, Ján Jurišta, Helena Mezenská a Stanislav Martinčko. Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok