Klesá počet lastovičiek, belorítok, dážďovníkov, ohrozené sú aj vrabce

SITA
29.1.2014 10:06

Na hornej Nitre, ale prakticky na celom Slovensku neustále klesá počet vtákov, predovšetkým lastovičiek, belorítok, dážďovníkov, ale ohrozené sú aj vrabce a drobné spevavce. Tvrdí to popredný slovenský ornitológ, člen výboru Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLive z Prievidze, Vladimír Slobodník.

Klesá počet lastovičiek, belorítok, dážďovníkov, ohrozené sú aj vrabce
TASR

Podľa neho pokles počtu lastovičiek súvisí s chovom hospodárskych zvierat, kde sa najčastejšie zdržuje aj ich hlavná potrava, muchy a iný hmyz. Belorítky a dážďovníky zasa majú stále menšiu možnosť hniezdiť, a to v dôsledku necitlivého zateplenia panelákov. "V západoeurópskych krajinách, vrátane susedného Česka, hlásia aj podstatný pokles vrabcov, domových i poľných. Z Nemecka, Holandska, Belgicka tieto voľakedy bežné vtáčiky už takmer zmizli. Slovenska sa to zatiaľ až tak nedotýka. No je trend, ktorý to spôsobuje, rozširovanie zabetónovaných, asfaltových  plôch a značné využívanie zámkovej dlažby. Ubúda tak burina, ktorej semená sú hlavnou potravou vrabcov. Je to však zároveň mínus pre záhrady a sady, pretože sú to aj vrabce, ktoré v čase hniezdenia, teda od apríla do júna, kŕmia svoje mladé húsenicami," upozorňuje ornitológ.

Malé spevavé vtáčiky, hniezdiace prevažne v lesných porastoch, zasa doplácajú na ekonomické hospodárenie v lesoch. Ubúda starých, dožívajúcich stromov, ktoré končia ako palivové drevo. V dutinách týchto stromov si však vtáky zvyčajne budujú svoje hniezda. "Všeobecne by mal človek citlivejšie pristupovať ku svojmu okoliu a prírode. Lesníci by nemali pozerať len na kubíky a eurá, pretože les, to nie je len drevo, sú to aj zdroje pitnej vody, machy, huby, vtáky, cicavce. Náhradou za spílené bútľavé stromy môže byť rozmiestnenie vhodných búdok po lese," tvrdí Slobodník. Sám je v tom príkladom. Spolu so synom Romanom, tiež ornitológom, rozmiestnil v lesoch na hornej Nitre približne 300 búdok, ktoré neustále chodia kontrolovať. Je výhodou, že mláďatá môžu v hniezde aj ľahšie okrúžkovať. Každoročne sa do ich búdok nasťahujú sýkorky, brhlíky, žltochvosty, poteší ich, ak v búdke nájdu aj jedného z významných európskych druhov vtákov, muchárika bielokrkého. To sú búdky s otvorom okolo 33 mm. Ak je otvor o niečo väčší, 40 až 45 mm, zahniezdi sa v nej aj jediný sťahovavý druh ďatľov, krutohlav obyčajný alebo žltochvost hôrny, či škorce. Ak mladé z hniezda vyletia, do búdok sa nasťahujú plchy alebo aj veveričky. Pri kontrole búdok však zistili, že v niektorých sa uhniezdia sršne alebo iný hmyz. "Rozmiestňovanie búdok po lese však pomôže iba lokálne. Viac by pomohlo, ak by ľudia zmenili vzťah k lesu," uzavrel ornitológ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok