Objavili atmosféru na blízkej planéte, ktorá je podobná Zemi

TA3 TASR SITA
7.4.2017 14:22

Ide o vôbec prvý objav atmosféry pri planéte, ktorá je veľkosťou a hmotnosťou podobná Zemi. Vedci vedia, aká je približne veľká, aké má zloženie atmosféry aj to, aká je na jej povrchu teplota.

Objavili atmosféru na blízkej planéte, ktorá je podobná Zemi
cdn.sci-news.com

O 16 percent väčšia ako Zem

Vedci na čele s Johnom Southworthom z Keele University zistili, že exoplanéta GJ 1132b má atmosféru. Ide o vôbec prvý takýto objav pri planéte, ktorá je veľkosťou a hmotnosťou podobná Zemi. O svojom výskume informovali prostredníctvom časopisu Astronomical Journal.

Planétu GJ 1132b objavili v roku 2015 pomocou sústavy teleskopov MEarth-South array, ktorá je súčasťou Cerro Tololo Inter-American Observatory v Čile. GJ 1132b obieha okolo červeného trpaslíka Gliese 1132, ktorý sa nachádza iba 39 svetelných rokov od Zeme. Priemer planéty je približne 14 800 kilometrov, takže je o 16 percent väčšia než Zem, no váži až o 60 percent viac než Zem.

Od svojej materskej hviezdy je vzdialená iba 2,3 milióna kilometrov a obehne ju raz za 1,6 pozemského dňa, pričom teplota na jej povrchu dosahuje približne 370 stupňov Celzia.

Metán alebo vodná para

Southworth s kolegami pomocou teleskopu MPG/ESO v Čile pozorovali jemné odchýlky v jasnosti hviezdy, keď pred ňou preletela planéta GJ 1132b. Týmto spôsobom zisťovali chemické zloženie jej atmosféry, keďže rôzne molekuly pohlcujú svetlo odlišnými spôsobmi. Vedci dospeli k záveru, že atmosféru planéty tvorí buď metán alebo vodná para, prípadne kombinácia oboch týchto plynov.

Prítomnosť života na GJ 1132b však nepredpokladajú, keďže jej povrchová teplota je príliš vysoká. "Aj napriek tomu však tento objav môže pomôcť pri pátraní po mimozemskom živote. Dokázali sme totiž, že planéty obiehajúce malé hviezdy môžu mať atmosféru a keďže takých je vo vesmíre veľmi veľa, zvyšuje to pravdepodobnosť, že na jednej z nich sa vyskytuje aj život," uviedol Southworth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok